Política

Rússia i Ucraïna acorden obrir corredors humanitaris per evacuar civils

En la segona ronda de negociacions a Bielorússia, Kíev també reclamava un alto el foc immediat i l’armistici

Moscou exigeix la desmilitarització del país; el reconeixement de la sobirania russa sobre Crimea i de les repúbliques rebels del Donbass, i que no entri a l’OTAN

La segona ronda de negociacions entre Rússia i Ucraïna per la invasió russa ha acabat amb un acord per obrir corredors humanitaris per evacuar civils, segons ha informat Mikhailo Podoliak, assessor de l’oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

“La segona ronda de negociacions ha acabat. Malauradament, els resultats que Ucraïna necessitava no encara no s’han aconseguit. Només hi ha una solució per a l’organització de corredors humanitaris”, ha explicat Podoliak a les xarxes socials.

Aquesta era una de les tres mesures que la delegació ucraïnesa ha plantejat en les negociacions que han començat aquest dijous a la tarda a Belovezhskaya Pushcha, a la regió bielorussa de Brest, prop de la frontera polonesa, segons ha informat l’agència bielorussa BELTA.  L’agència ha difós imatges on les delegacions estrenyen la mà i on es veuen, al fons, les banderes de Rússia, Ucraïna i Bielorússia.

Mikhailo Podoliak, ha confirmat poc abans de les quatre de la tarda hora catalana que la seva delegació ha iniciat la negociació amb els representants russos: “Comencem a parlar amb representants russos”. El representant ucraïnès ha explicat que els punts clau de la seva agenda són un “alto el foc immediat”, un “armistici” i “corredors humanitaris per a l’evacuació de civils de pobles/ciutats destruïts o constantment bombardejats”, ha escrit Podoliak a les xarxes socials. Segons Podoliak, només han aconseguit pactar aquesta última mesura, tot i que els passos segurs per a l’evacuació podrien comportar un alto el foc temporal.

Les negociacions han començat amb tres hores de retard respecte l’horari previst per la part russa. Les noves negociacions entre Rússia i Ucraïna, quan es compleix el vuitè dia de la guerra, havien de començar cap a la una del migdia hora catalana, segons ha informat el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski. El representant rus s’ha referit a “la complexitat de la logística de la part ucraïnesa, que es reuneix a Polònia i després ve fins aquí, cap a la regió de Brest a Bielorússia”.


Com ja va passar a la primera ronda de negociacions, el passat dia 28 de febrer, els representants ucraïnesos han arribat a la reunió amb roba esportiva, de color fosc i verd olivera, i la delegació russa s’hi ha presentat amb vestits formals.

“Estem preparats per a les negociacions, estem oberts a la diplomàcia, però de cap manera estem preparats per a acceptar els ultimàtum russos”, va avisar ahir el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba.

Medinski va dir ahir dimecres que a la primera reunió de les delegacions, que es va celebrar el 28 de febrer, s’hi va abordar “unes propostes russes” relacionades amb un “alto el foc immediat”. Va afegir que en algunes d’elles, “en el general, hi va haver una entesa a la taula de les negociacions”. En altres, però, “com era d’esperar, la part ucraïnesa es va prendre un temps per a reflexions i consultes a Kíev”.

Rússia reclama “la desmilitarització i la desnazificació” d’Ucraïna; el reconeixement de la sobirania russa sobre la península de Crimea, annexionada el 2014, i de la independència de les repúbliques populars de l’est ucraïnès. També exigeix que Ucraïna tingui un estatus neutral respecte l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona