Política

ERC no renunciarà al diàleg pel gir del PSOE al Sàhara

El dirigent Raül Romeva veu una “equivocació colossal” en el pacte del govern espanyol amb el Marroc

Adverteix que la dependència del gas d’Algèria obliga a impulsar la sobirania energètica

Tot i el rebuig al gir del govern espanyol en el conflicte del Sàhara Occidental, ERC no renunciarà a mantenir els “ponts” de diàleg amb l’executiu de Pedro Sánchez pel convenciment del partit que és així com cal fer “confrontació democràtica en els punts i en els temes” en què no estan d’acord.

Ho reafirmava ahir l’exconseller i dirigent republicà Raül Romeva en declaracions als mitjans abans de la celebració del IV Memorial Afusellats Camp de la Bota, que va tenir lloc al matí al campus universitari i tecnològic Diagonal/Besòs de Barcelona –el campus s’aixeca sobre el camp d’afusellament de presos republicans per part del franquisme–. De fet, l’exconseller d’ERC recorda que els republicans estan en desacord en diversos afers amb el govern espanyol, no només amb aquest, però al mateix temps estan compromesos amb el diàleg polític.

Romeva va qualificar d’“equivocació colossal” la renúncia del govern espanyol a defensar una solució per al poble sahrauí a través d’un referèndum d’autodeterminació tal com estableixen les resolucions de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d’ERC considera incomprensible el canvi de posició de l’executiu espanyol tant des del punt de vista humanitari com geopolític.

En l’aspecte geopolític, Romeva recorda la dependència espanyola del gas algerià i la necessitat d’impulsar fermament la sobirania energètica amb noves energies renovables per superar “la fragilitat de la dependència energètica” respecte a altres països. Després de recordar que ERC registrarà avui al Congrés dels Diputats una petició de compareixença del president Sánchez perquè doni explicacions a la cambra baixa, Romeva va afirmar que “el canvi de registre és un error gravíssim” que “sorprèn per la seva incoherència”.

Crida a les bases del PSC

Romeva, amb un historial d’activista internacional i d’exeuroparlamentari europeu, ha volgut recordar que ha treballat molts anys amb “molta gent del PSOE i del PSC justament per defensar els drets del poble sahrauí en relació amb el dret a l’autodeterminació i la celebració d’un referèndum”.

En aquest sentit, està convençut que “una part important” de la militància del socialisme espanyol està “en absolut desacord” i “incòmoda” amb el viratge polític de l’executiu de Sánchez –com a metròpoli de l’antiga colònia del Sàhara Occidental, que va abandonar el 1976 davant l’ocupació del Marroc, l’Estat espanyol estava compromès amb el referèndum com a solució per al poble sahrauí en sintonia amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU, una posició que havien mantingut tots els governs estatals del PSOE i el PP fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL