Política

Els comuns traslladaran a Aragonès 10 propostes per respondre a les conseqüències de la guerra a Ucraïna

En Comú Podem proposa apujar els trams més alts d’IRPF, un xec energètic de 300 euros o congelar les tarifes de TMB

En Comú Podem presentarà al president del Govern, Pere Aragonès, un paquet de deu mesures “per un nou escut social” a Catalunya, en resposta a la crisi arran de la invasió russa a Ucraïna. Entre les iniciatives hi ha incrementar l’impost sobre les elèctriques, apujar els trams més alts de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) o situar el mínim exempt de l’impost sobre el patrimoni en 350.000 euros. També apujar el tram de més de 10 milions d’euros d’un 1% al 3,75% i el de 5 a 10 milions d’euros del 0,8% al 3%. El paquet inclou un xec energètic universal de 300 euros anuals per a totes les famílies, per poder afrontar la pujada de la llum.

De cara a la reunió que Aragonès mantindrà amb els grups parlamentaris -excepte Vox- al Palau de la Generalitat aquest dilluns a la tarda, els de Jéssica Albiach també volen accelerar la posada en marxa de l’Energètica Pública Catalana i abaratir el transport públic, amb la congelació de les tarifes de TMB.

En Comú Podem proposa un pla de subvencions per substituir l’ús domèstic del gas per altres tècniques electrificades i establir un protocol a Catalunya per reduir el consum de carburants. Així, se substituirien els vehicles de la flota pública que no tinguin el distintiu ambiental de baixes emissions i es limitaria la velocitat als entorns metropolitans a 80 km/hora, entre altres mesures.

D’altra banda, proposen abaixar els preus del transport interurbà fins a garantir que el preu de dues persones és inferior al cost del desplaçament en vehicle privat. I fer que el transport públic sigui gratuït a tot el territori per als menors de 16 anys.

Per a protegir l’ocupació, els comuns aposten per anticipar la requalificació professional davant els canvis ocupacionals en marxa. I per a protegir les empreses, promoure ajuts selectius a petites empreses i autònoms afectats per l’increment dels preus d’energia i per la interrupció de les cadenes de subministrament; així com afectades per la interrupció del comerç amb Ucraïna i Rússia.

En fiscalitat, el pla de xoc proposta un increment de l’IRPF. Concretament, proposen apujar un 1% el tram de 120.000 a 175.000 euros anuals, situant-lo en el 25,5%. I incrementar un 1,5% el tram de més de 175.000 euros anuals, situant-lo en el 27%.

Les propostes d’Albiach afegeixen actualitzar la Renda Garantida de Ciutadania; activat la unitat antidesnonaments; un control de preus i foment del comerç de proximitat; incrementar la dotació econòmica del contracte programa amb ajuntaments per a l’acollida i refugi i reforçar el diàleg i institucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona