Política

Zelenski demana a França i el Japó que pressionin més a Rússia per aconseguir la pau

“Aturar la guerra és a les vostres mans”, assegura el president ucraïnès en una intervenció a l’Assemblea francesa

Insta les empreses franceses que encara no ho han fet a sortir de Rússia i deixar de finançar la guerra

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha continuat avui la seva gira virtual per diferents parlaments del món per buscar suports internacionals. Aquest dimecres ha intervengut de manera telemàtica davant les cambres del Japó i França amb una mateix prec: que augmentin la pressió sobre Rússia per forçar el Kremlin a cercar una solució pacífica.

Zelenski ha estat rebut i acomiadat amb una ovació a tots dos països i en els dos casos ha reclamat més suport al seu país en la vigília del primer mes des de l’inici del conflicte.

“M’agradaria fer-vos una pregunta: Com aturar la guerra? Com instaurar la pau a Ucraïna?. La majoria de les respostes són a les vostres mans”, ha assegurat per videoconferència davant una sessió solemne de les dues cambres del Parlament francès.

Tal com ja ha fet en altres missatges a altres cambres, Zelenski ha instat els països europeus a fer més per aturar la guerra. “Hem cercat la raó als despatxos i estem obligats ha cercar-la al camp de batalla”, ha lamentat.

I encara que ha agraït el suport de França a Ucraïna, el president ucraïnès no ha s’ha estat de subratllar que “les empreses franceses han de sortir de Rússia” i deixar de finançar la invasió. “Sabeu molt bé què passa, per què i qui és el culpable. Ho saben fins i tot els qui acoten el cap i intenten fer diners a Rússia”, ha incidit. L’ucraïnès ha detallat que “han d’abandonar el mercat rus Renault, Auchan (Alcampo), Leroy Merlin i altres han de deixar de ser les patrocinadores de la maquinària de guerra russa”.

També ha volgut reconèixer “el lideratge constant” del president francès, Emmanuel Macron, en la recerca de la pau, però ha reclamat més esforços internacionals per convèncer Rússia que renunciï a l’ofensiva contra el seu país.  Zelenski ha demanat més ajuda militar per fer front a la “maquinària de guerra russa”.

En una apel·lació directa als principis fundacionals de la República Francesa, el polític ucraïnès ha alertat que en aquesta guerra contra la llibertat, la fraternitat i la igualtat, “perquè la llibertat no perdi ha d’estar ben armada”. “I el món hi ha de donar suport amb sancions contra l’agressor”, ha afegit.

En aquesta context, el dirigent ucraïnès ha denunciat les atrocitats que, segons el seu govern, han comès les tropes russes a Ucraïna, com el bombardeig de la maternitat i hospital infantil de Mariúpol o les violacions de dones.

El polític ucraïnès ha reclamat al món que no tanqui els ulls davant la invasió del seu país. “Teniu totes les informacions sobre dones violades per militars russos, sobre refugiats assassinats a carreteres i sobre periodistes als que maten sabent que són periodistes”, ha dit.

Zelenski ha assegurat que els ucraïnesos conserven “el valor, la unitat i la determinació” per defensar tant la seva pròpia llibertat com la llibertat conjunta, però ha insistit que cal pressionar “junts perquè Rússia busqui la pau”.

Aprofitant que França exerceix aquest semestre la presidència de torn del Consell de la Unió Europea (UE), Zelenski apel·lat al pes i influència de França a Europa per accelerar l’adhesió d’Ucraïna al bloc comunitari. “Esperem que sota la presidència francesa s’adopti una decisió única i històrica en favor de l’adhesió d’Ucraïna”, ha remarcat el president ucraïnès.


Perill d’atacs químics
En la seva intervenció davant la Dieta Nacional (Parlament) japonesa, Zelenski ha alertat de la possibilitat que Moscou recorri a armes químiques en el conflicte i ha recordat que el Kremlin ja ha utilitzat la planta nuclear de Txernòbil “com a camp de batalla”. “Rússia ha convertit unes instal·lacions nuclears accidentades en zona de guerra. Imaginin el temps que requerirà el procés per a netejar l’àrea”, ha dit.

El seu discurs davant la cambra japonesa ha fet referència a “informacions” que apunten a possibles atacs russos amb gas sarín,l’agent nerviós utilitzat per la secta Aum Shinrikyo (Veritat Suprema) en els atemptats comesos al Japó el 1994 i 1995.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona