Política

Israel ajunta els seus aliats per “intimidar” l’Iran

Els EUA i tres països àrabs fan pinya a l’Estat jueu, mentre Biden negocia l’acord nuclear amb Teheran

Cinc països mostren l’inici d’una amistat que “redefineix” les aliances de poder a la regió

Israel va ser l’escenari ahir d’una cimera entre els ministres d’Afers Estrangers d’Israel, el Marroc, els Emirats Àrabs Units (EAU) i Bahrain, i el secretari d’estat dels Estats Units, una trobada en què els participants van voler mostrar unitat contra l’enemic comú –tal com ells mateixos el van anomenar–, l’Iran. Els participants asseguren que volen redefinir les aliances de poder a l’Orient Mitjà i actuar en nom de la pau.

El ministre d’Afers Estrangers israelià, Yair Lapid, va afirmar que es tractava de la primera de múltiples trobades entre països que pretenen “formar una nova arquitectura regional basada en el progrés, la tecnologia, la tolerància religiosa, i en la cooperació en seguretat i en intel·ligència”. Els cinc homes van esforçar-se a representar el que descriuen com l’inici d’una nova amistat, sigui donant-se les mans amb els braços entrellaçats o seient en una taula rodona davant de dotzenes de fotògrafs. “Aquesta nova arquitectura intimida els nostres enemics comuns, sobretot l’Iran i els seus aliats”, va dir Lapid.

La represa de l’acord nuclear que l’administració de Joe Biden impulsa juntament amb altres potències occidentals –després que Donald Trump en sortís el 2018– aixecaria les dures sancions que collen Teheran. Aquest escenari atemoreix Israel i els seus nous aliats àrabs, que creuen que l’Iran podria incrementar la presència militar a la regió a través de milícies que li són afins al Iemen, a l’Iraq, a Síria, al Líban i als territoris palestins.

Els tres estats àrabs que van prendre part en la cimera van apropar-se a Israel el 2020 a través dels anomenats Acords d’Abraham, impulsats per Trump. El secretari d’estat dels EUA, Antony Blinken, va declarar que la trobada no hauria existit sense aquella iniciativa. El representant emiratià, Abdullah bin Zayed, va destacar els 300.000 israelians que han visitat els EAU des del restabliment de relacions entre els dos estats: “Una mostra que ens volem conèixer entre nosaltres.”

La cimera va tenir lloc al desert del Nègueb, on centenars de milers de beduïns lluiten contra la despossessió de les seves terres. També és allà la tomba de David Ben-Gurion, pare fundador d’Israel. Blinken i Lapid van visitar-la i van fer-ho sense la companyia dels dirigents del Marroc, dels EAU i de Bahrain, que van al·legar problemes d’agenda, en un intent d’evitar una altra humiliació a la marginada causa palestina.

LA XIFRA

1.000
milions
de dòlars va suposar el negoci entre els EAU i Israel el 2021, vint cops més que l’any anterior.

Segon atemptat gihadista a Israel

“Presenciem un despertar alarmant. Desplegarem policia a tot el territori”, va dir el ministre de Seguretat israelià. Diumenge, la ciutat de Hadera va patir el segon atemptat vinculat a Estat Islàmic. Si més no, això defensa el grup gihadista, que ha reivindicat l’atac de dos homes amb identitats no revelades per les autoritats, els quals van assassinar dos policies israelians abans de ser abatuts. El cap de setmana anterior, tres persones van ser ferides per un suposat apunyalament a l’est de Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona