Política

Figueres defensa el cànon de residus de Catalunya

S’oposen a la creació d’un impost estatal homogeni

Van facilitar l’aprovació de la moció, presentada per JxF, els grups d’ERC, Canviem i Guanyem, i hi van votar en contra el PSC i Cs

El ple de l’Ajuntament de Figueres va validar una moció presentada pel regidor Josep Maria Bernils, de Junts per Figueres, en què es defensa l’actual cànon de residus de Catalunya i alhora s’oposa a la creació d’un impost homogeni per a tot l’Estat espanyol. “Aquesta imposició –s’assegurava en la moció– és un clar atac al nostre autogovern, perquè Catalunya té la plena competència en matèria de residus i aquesta nova llei espanyola és un exemple més del procés de centralització del govern espanyol.”

La moció demanava també que es modifiqui l’articulat de la llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular perquè els cànons establerts en l’esmentada llei només s’apliquin a aquelles comunitats que no disposin d’un impost amb les mateixes característiques. L’alcaldessa, Agnès Lladó (ERC), va defensar el cànon de residus perquè és “un impost amb dues dècades d’èxit” i perquè el nou impost deixarà “sense efecte” aquest cànon i perquè són uns recursos dels quals “es fa un bon ús”. El regidor del PSC, Alfons Martínez, va defensar, per la seva banda, el nou impost: “No podem tenir disset tarifes diferents i hem de complir els objectius europeus. I si no ho fem podríem frenar l’arribada de fons europeus”. Així mateix, Martínez va assegurar que la Generalitat no perdrà res i que la recaptació del nou impost no és per a l’Estat, sinó per a Catalunya”. I finalment hi va afegir: “Catalunya no hi perdrà ni un euro i si el que s’ingressa és menys, l’Estat ho compensarà.” El regidor de Guanyem, José Castellón, va donar suport explícit a la moció, tal com també ho va fer el regidor de Canviem Figueres Xavier Amiel: “Els arguments que s’hi defensen els podem assumir.”

Amenaces de mort

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va revelar ahir, enmig de la passió d’un debat sobre la Marca de l’Ham, que ja ha rebut (i denunciat) amenaces de mort tres cops. “Aquestes coses passen pel nivell de confrontació que es genera en aquesta ciutat.” El vicealcalde, Pere Casellas, per la seva banda, va respondre també a les provocacions del regidor de Cs, Héctor Amelló, que va acusar-lo de fer-li un atac personal. “La seva actitud possibilita l’arribada del feixisme i el populisme en aquest país. I això és un atac polític, no personal. No tingui la pell tan fina”, va dir indignat Casellas.

LA FRASE

És un clar atac al nostre autogovern. Catalunya té la plena competència en matèria de residus
TEXT DE LA MOCIÓ DE JUNTS per FIGUERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia