Política

Sàhara Occidental

La majoria del Congrés dona suport explícit a les resolucions de l’ONU sobre el Sàhara Occidental

El PSOE dona d’entrada suport a la iniciativa de Podem, ERC i Bildu però està amatent a les esmenes que s’hi puguin incorporar

Albares defensa que la nova política del govern espanyol en aquest conflicte “aprofundeix” en la que ja segueix des del 2007

La majoria del ple del Congrés dels Diputats ha expressat aquest dimecres el seu suport a una proposició no de Llei de Podem, ERC i Bildu que manifesta el suport explícit als mandats de l’ONU sobre el conflicte al Sàhara Occidental. La iniciativa, que es vota dijous, té el suport del PSOE, que evita així quedar-se sol adduint que la seva aposta pel pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara encaixa amb les resolucions de l’ONU i amb el text.

La proposició que s’ha debatut aquest dimecres a la cambra baixa espanyola aposta per l’aplicació de les “resolucions de l’ONU i la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara, en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, d’acord amb el dret internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per les dues parts al conflicte polític”.


Amb el seu suport al text el PSOE esquiva el xoc amb els socis un dia abans que el president espanyol, Pedro Sánchez, es desplaci aquest dijous Rabat per reunir-se amb el rei del Marroc, Mohamed VI, i establir les bases de la “nova relació” entre els dos països després que la Moncloa hagi canviat la posició tradicional d’Espanya per donar suport a l’antiga proposta de Rabat d’una autonomia per al Sàhara com l’opció “més viable”.

Amb tot, els socialistes –i també el PP- estan pendents de les esmenes que es puguin incorporar al text aquest dijous. Sobretot una del PNB que aposta per retreure al govern espanyol el “gir radical” en la seva política respecte del Sàhara. Si prospera, el PSOE i el PP podrien retirar el seu suport al text.

El PSOE no ha pogut esquivar al debat d’avui les crítiques de la resta de grups, incloses les del seu soci de govern, Unides Podem. El diputat dels comuns Gerardo Pisarello ha acusat els socialistes de convertir la realpolitik “en un trist exercici de cinisme”. “El govern està perdent la credibilitat com a mediador al Sàhara” quan simplement “es posa al costat del més fort” i “traeix” el poble sahrauí.

La diputada d’ERC Marta Rosique ha acusat el govern espanyol de “saltar-se 74 resolucions de l’ONU” i fer-ho “de la pitjor manera possible: sense avisar el Congrés dels Diputats i els seus socis del govern de coalició”.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha defensat l’esmena de la seva formació perquè el text que s’aprovi reconegui explícitament el dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

El diputat de Bildu Jon Iñarritu ha retret al govern de Pedro Sánchez el seu canvi de posició “unilateral” i l’ha qualificat d’“injustícia contra el poble sahrauí”. Iñarritu ha reclamat a l’executiu que “rectifiqui” i deixi de ser “un actor marroquí” en el conflicte.

En la mateixa línia, el diputat de la CUP Albert Botran ha acusat el govern espanyol de “trair” el poble sahrauí a canvi que el Marroc faci la “feina bruta” de fer de “mur” contra la immigració.

La diputada de Junts Mariona Illamola ha acusat l’executiu de “vulnerar la legalitat internacional” que “estableix el dret d’autodeterminació del poble sahrauí” mitjançant “un referèndum”.

La diputada del PP Maria Valentina Martínez ha reprotxat a Sánchez haver actuat de manera “unilateral” i ha recordat que aquesta és una iniciativa “presentada per una part del govern contra una altra part del govern”. Amb tot, el PP esperarà a veure el text definitiu de la iniciativa –i si incorpora el dret a l’autodeterminació- per decidir el seu vot.

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat Sánchez d’haver “lliurat” el Sàhara a Marroc, però ha advertit que “Espanya no es rendeix” i el canvi de posició de Sánchez “no ens compromet” perquè no ha passat pel Congrés, i per tant “Espanya no està lligada” per la decisió de Sánchez.

En canvi, el diputat de Cs Miguel Ángel Gutiérrez ha qualificat el Front Polisario com un “grup terrorista” i ha advertit el PSOE i el PP que la finalitat de la iniciativa “esperpent” de Podem, ERC i Bildu és utilitzar la qüestió del Sàhara per defensar l’autodeterminació a l’Estat.

Finalment, el diputat del PSOE Sergio Gutiérrez ha afirmat que malgrat que el seu grup no comparteix l’exposició de motius, si que està disposat a aprovar el text. “Si tots estem d’acord que la solució justa s’ha de buscar en el si de les Nacions Unides no hi ha debat”, ha dit. Gutiérrez ha insistit que les resolucions de les Nacions Unides no imposen cap solució, i per tant, el govern espanyol no s’ha desviat dels criteris internacionals.

Albares defensa que la nova posició sobre el Sàhara aprofundeix en la política vigent des del 2007

Agències

En la sessió de control al govern que s’ha celebrat a l’inici de la sessió plenària d’aquest dimecres, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha defensat que la nova posició d’Espanya sobre el Sàhara Occidental suposa “un pas més o un aprofundiment” en la política a la qual, segons ell, l’Estat dona suport d’ençà del 2007, quan el Marroc va presentar la seva proposta d’autonomia per al Sàhara Occidental.

El titular espanyol d’Exteriors ha afirmat que el govern de l’aleshores president José Luis Rodríguez Zapatero ho va acceptar “com la seva posició” i va “donar la benvinguda” a la proposta de Rabat.

Albares ha respost així a una pregunta del diputat canari Pedro Quevedo, que ha alertat que la nova posició espanyola diu al Sàhara que “ha de formar part del Marroc o continuar com està, però mai ser independent”. Segons Quevedo, la nova política espanyola sobre aquest conflicte suposa “cedir al xantatge” de Rabat i a la “política expansionista del Marroc”, que, ha recordat, inclou la delimitació de les aigües territorials confrontants a les Canàries.

Sobre aquest darrer punt, el ministre ha reconegut que Canàries “és efectivament una part important de la nostra relació amb el Marroc” i ha afegit que “els interessos de les Canàries estaran sempre defensats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia