Política

Regne Unit

El Parlament britànic votarà si investiga Johnson pel ‘Partygate’

El primer ministre torna a demanar disculpes i diu que “no va pensar” que violava les normes contra la covid

El president del Parlament britànic, Lindsay Hoyle, va aprovar ahir una proposta de l’oposició per debatre i votar demà, dijous, si s’investiga el primer ministre, el conservador Boris Johnson, per haver suposadament mentit sobre les festes a Downing Street durant la pandèmia.

El primer ministre va tornar a demanar disculpes ahir al Parlament per haver assistit a “reunions socials” en ple confinament per la covid i va explicar que “no va pensar” que reunir-se a Downing Street pel seu aniversari fos una violació de les restriccions.

Ho va fer en la primera compareixença a la Cambra dels Comuns des que va ser multat per la policia per haver violat les restriccions contra la covid. El polític conservador va assegurar “entendre el dolor i l’enuig” causat per les festes i va dir que la gent tenia dret a esperar “el millor” del seu primer ministre. “El 12 d’abril vaig rebre una multa sobre un esdeveniment a Downing Street el 19 de juny de 2020. Vaig pagar la multa immediatament i vaig oferir als britànics una disculpa completa, i aprofito aquesta oportunitat per reiterar la meva disculpa sincera a la Cambra dels Comuns”, va dir Johnson. “Va ser el meu error i me’n disculpo sense reserves”, va concloure el premier, que va rebre una pluja de crítiques tant des de les seves pròpies files com de l’oposició. L’oposició li va reclamar la dimissió, però Johnson ja va deixar clar que no té intenció de fer-ho. “Si tingués algun respecte pels milions de britànics que ho van sacrificar tot per complir amb les normes, dimitiria”, va esgrimir durant un agitat debat el líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, que va qualificar el primer ministre de “no tenir vergonya”. Ian Blackford, portaveu del Partit Nacional Escocès, va incidir en els mateixos arguments: “La confiança en el primer ministre s’ha trencat i mai podrà ser recuperada.”

L’oposició acusa Johnson d’haver enganyat els diputats quan va assegurar el desembre passat que no es van incomplir les normes a Downing Street. En admetre ara que sí que es van violar les restriccions, li exigeixen que compleixi, en conseqüència, el codi parlamentari que preveu que un primer ministre renunciï al càrrec si es demostra que ha mentit de manera deliberada a la cambra, extrem que ell nega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat