Política

L’independentisme reprova el silenci de Sánchez sobre Pegasus

Bolaños es reunirà avui amb Vilagrà a Palau per intentar reconduir la crisi desencadenada per l’espionatge polític

Puigdemont exigeix que la Generalitat posi fi a la “comèdia” del diàleg i Borràs reclama que rodin caps

També va pedregar, ahir, políticament parlant, en un Sant Jordi centrat en l’escàndol d’espionatge Catalangate. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, troba inadmissible que el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, encara no hagi dit ni piu per donar explicacions sobre el cas. Envoltat de roses al Palau de la Generalitat, Aragonès va carregar contra la ministra de Defensa, Margarita Robles, per les seves declaracions “insuficients i contraproduents”. “Dir que el CNI no es pot defensar... Qui no es pot defensar és la seixantena de persones que hem vist la nostra intimitat espiada”, va etzibar. Segons el ministre de Cultura, Miquel Iceta, els aclariments els donarà Robles en una compareixença la setmana vinent al Congrés: “L’explicació política en nom del govern la farà la ministra de Defensa, que és de qui depèn el CNI.”

Un altre dels espiats amb el programa Pegasus, el president exiliat, Carles Puigdemont, va triar la paradeta de Sant Jordi del Consell per la República –no pas la de Junts– per acusar Robles de tenir “les mans brutes” en el cas d’espionatge polític, que va qualificar de “terrorisme digital”. Per videoconferència, el 130è president va exigir a la Generalitat que posi fi a la “comèdia” del diàleg.

La segona institució del país, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també espiada, insistia que han de rodar caps: “Hi ha gent que demana explicacions, crec que cal anar mes enllà, després d’explicacions ha d’haver-hi conseqüències, i aquestes conseqüències políticament es diuen dimissions.” I Junts considera que el silenci de Sánchez el fa sospitós de ser “còmplice” de l’espionatge, en paraules del portaveu del partit, Josep Rius.

L’enrenou ha fet que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, viatgi avui a Barcelona per reunir-se al Palau de la Generalitat amb la consellera Laura Vilagrà per mirar de reconduir la situació, una trobada que la part de Junts del govern avisa que només pot servir perquè en surti l’anunci de l’obertura d’una investigació sobre l’escàndol. “En cas contrari, i tal com es va pactar entre els dos socis de govern dimarts passat, mantenim congelades les relacions i per tant les reunions polítiques bilaterals”, adverteixen.

Segons fonts del govern espanyol, per a l’executiu de Sánchez és “molt important” continuar mantenint la mateixa “voluntat de diàleg” que considera que s’ha practicat fins ara amb la Generalitat des que Sánchez és president. “Aquest govern aposta i continuarà apostant pel diàleg i l’acord. És important recordar d’on venim i on som en les relacions entre el govern de Catalunya i el d’Espanya per adonar-nos que aquest és el camí a seguir: cooperació institucional i diàleg. Els catalans, en particular, i tot Espanya ho agrairan”, afirmen. Per La Moncloa, la reunió d’avui serà per “continuar el diàleg”. Abans de la crisi, la part espanyola es resistia a posar data a una nova reunió de la taula de negociació que s’havia de celebrar inicialment a principis d’any.

Per la seva banda, des de la paradeta d’Esquerra, el líder del partit, Oriol Junqueras, que celebrava el seu primer Sant Jordi fora de la presó, va recordar que casos similars d’espionatge van comportar la dimissió d’un vicepresident espanyol, Narcís Serra, i la convocatòria anticipada d’unes eleccions que el PSOE va acabar perdent. “Com més hores passen sense assumir responsabilitats per part del govern espanyol, més difícil ho té per reconstruir la confiança que ha perdut davant la societat catalana, els demòcrates espanyols, els mitjans internacionals i la Comissió Europea”, va observar.

La CUP també es va referir al Catalangate. Més enllà de responsabilitzar-ne Sánchez i de demanar explicacions i depuracions, el diputat Carles Riera va exigir que la Generalitat “aturi la cooperació amb Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia