Política

Un gest insuficient

L’independentisme i Podem a Madrid i el govern fan pinya per forçar dimissions i una comissió tot i l’activació de la de secrets oficials

La Moncloa s’enroca i apel·la a la “consciència tranquil·la”

El CNI admet espionatge amb autorització judicial

L’independentisme català (ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP), acompanyat del basc (Bildu), però també dels socis de govern del PSOE a Madrid, Podem, i les formacions Més País, Compromís i el BNG, continuen elevant la pressió sobre Pedro Sánchez i mostrant-se bel·ligerants amb la falta de contundència, d’explicacions i gestos de l’executiu espanyol arran de la polèmica operació de ciberespionatge utilitzant el programari israelià Pegasus. Vuit dies després que sortís a la llum el Catalangate, i que El País informés ahir que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) havia admès haver utilitzat Pegasus per espiar alguns d’aquests independentistes de manera individualitzada i amb autorització judicial per “prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial d’Espanya”, l’executiu espanyol continuava enrocat –malgrat les discrepàncies dels socis– a transmetre que “té la consciència tranquil·la”, segons el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i que havia activat totes les mesures per “tenir coneixement de la veritat”.

A la tarda, i en la sessió de control al Senat, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va assegurar en diverses ocasions i a preguntes d’aquestes formacions que cap dirigent del CNI “no ha reconegut res”, a més de posar en dubte la informació de The New Yorker, que “pot estar teledirigida” arran de la investigació del laboratori Citizen Labs de la Universitat de Toronto i que fa uns dies ella mateixa va qualificar d’“ONG”. Robles va asseverar que el govern i els seus organismes “actuen només i exclusivament d’acord amb la legalitat vigent” i va instar les formacions a no fer elucubracions sense proves perquè podrien cometre un delicte fins que no rebin totes les explicacions de la directora del CNI, Paz Esteban, a la comissió de Despeses Reservades.

Mentre el president espanyol mantenia el silenci sobre el Catalangate, el ministre Bolaños tancava de nou la porta a la possibilitat de crear una comissió d’investigació al Congrés com li van tornar a reclamar en una declaració conjunta llegida al pati del Congrés per les formacions abans esmentades i com també ha anat fent el govern de la Generalitat. L’executiu català va refermar ahir que congelava les relacions polítiques, inclosa la taula de diàleg, amb La Moncloa mentre anunciava l’obertura d’un front judicial a totes les instàncies possibles. Uns i altres reclamen a Sánchez, un cop confirmat que el CNI, dependent del Ministeri de Defensa, n’ha admès l’autoria segons consta en les informacions periodístiques, que assumeixi responsabilitats, fet que, traduït, vol dir la dimissió de Robles. Bolaños va descartar cap dimissió: “Ens trobem en fase d’esclariment dels fets.” I va assegurar que la comissió d’investigació “no té cap sentit”, ja que els compareixents no podrien donar cap informació, en compliment de la llei de secrets oficials del 2002. Malgrat tot, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, Bildu i Podem van entrar la petició a la mesa del Congrés, però presumiblement no passarà el filtre de la junta de portaveus de la setmana que ve, com tampoc ho farà la petició de compareixença de Sánchez perquè expliqui “les mesures que adoptarà en relació amb l’espionatge”.

Activar l’altra comissió

De fet, tant Bolaños com Robles van defensar que s’esclariran els fets amb una actuació de control intern que ha demanat el mateix CNI, les actuacions del defensor del poble o a requeriment de les actuacions judicials endegades, amb la desclassificació de documentació si és necessari. I el que des de dimecres passat estan anunciant, la constitució de la comissió de Despeses Reservades, que permet tractar els secrets oficials i controlar l’activitat del CNI, comença a ser una realitat després que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, expliqués que havia proposat a la mesa una modificació de les majories per constituir-la. Els socialistes sempre s’havien escudat en el vet del PP, Vox i Cs a les formacions independentistes per justificar que no s’havia pogut constituir aquesta legislatura. Davant l’amenaça de no poder tenir el suport dels republicans d’ara endavant, Batet va proposar rebaixar a 176 el nombre de diputats per poder-la constituir –podria ser en un ple extraordinari dijous–, en comptes dels 210 diputats necessaris fins ara. El gest, però, és insuficient per a les formacions signants de la declaració, perquè “de què serveix si el que s’hi debati després no es pot explicar enlloc?”, resumia el president d’ERC, Oriol Junqueras.

Els partits consideren que es tracta d’un “escàndol majúscul que ataca la democràcia, la llibertat d’expressió i la participació política” i consideren que l’Estat espanyol està “sotmès a sospites de pràctiques més pròpies de règims autoritaris” que no pas d’una democràcia europea.

LES FRASES

El PSOE té 48 hores per donar un munt d’explicacions
Gabriel Rufián
PORTAVEU D’ERC Al CONGRÉS
No estem demanant una comissió de secrets oficials, que no arreglarà res
Míriam Nogueras
PORTAVEU DE JxCAT AL CONGRÉS
No posin res en boca del CNI, perquè no ha fet cap declaració
Margarita Robles
MINISTRA DE DEFENSA
El govern d’Espanya té la consciència tranquil·la i totes les mesures adoptades són de transparència
Félix Bolaños
MINISTRE DE LA PRESIDÈNCIA

Revisió dels mòbils dels diputats

Meritxell Batet ha convocat per avui els diputats independentistes que haurien estat espiats amb el programa Pegasus per valorar la possibilitat de fer proves als seus telèfons mòbils i comprovar si realment han estat intervinguts. Fonts parlamentàries van explicar que la trobada es farà a dos quarts de dotze del matí. Batet responia amb aquesta convocatòria a la petició que li van fer els diputats de Junts, BNG, el PDeCAT, Més País, Compromís, ERC, EH-Bildu, la CUP i Podem, de mantenir una reunió per “abordar les qüestions relacionades amb l’espionatge i la intromissió a través del malware Pegasus i Candiru”.

D’altra banda, la secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic, va assegurar durant el ple de l’assemblea parlamentària, i responent a preguntes de la senadora d’ERC per Tarragona Laura Castel, que l’espionatge només es pot justificar en el marc de la llei i per raons de seguretat nacional o protecció de la salut, segons el Conveni Europeu de Drets Humans. Fora d’aquest marc, és “inconcebible”, va sentenciar en al·lusió al cas Pegasus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’exèrcit israelià confirma per primer cop els atacs al centre de Rafah

barcelona
estats Units

Trump: “Vivim en un estat feixista”

barcelona
estats units

El senador dels EUA Joe Manchin abandona el Partit Demòcrata

barcelona
estat espanyol

L’exministra del PP Ana Pastor abandona la política

barcelona
estat espanyol

Anticorrupció demana imputar a dos alts càrrecs de Transports en el cas Koldo

barcelona

Nou xoc del govern amb el veïns de Les Arenes per la mobilitat i l’aparcament

Terrassa
guerra a gaza

Els houthis llancen míssils balístics contra el portaavions Eisenhower

barcelona
política

La fiscalia intenta posar ordre en les seves files amb l’amnistia

barcelona

Francesc Belver segueix els passos de Marín i dimiteix com a regidor

L’Hospitalet de Llobregat