Política

La Generalitat demana al TSCJ aturar el 25%

Argumenta al jutjat que ja s’està canviant la norma sobre l’us de llengües a l’escola

El Govern ha demanat al TSJC que no admeti la petició d’execució de la sentència que obliga a impartir el 25 % de les classes en català instada per l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) perquè nega la legitimitat d’aquesta per demanar-la i perquè necessita temps per reformar la Llei de política lingüística i el decret d’ús de les dues llengües en el sistema educatiu.

L’escrit converteix en jurídics els arguments que políticament s’han posat ja damunt la taula. En aquest sentit el govern sempre ha dit que no cal aplicar el 25% perquè ja s’està reformant la legislació de llengües a l’escola.

Segons l’escrit d’al·legacions presentat pel lletrat de la Generalitat, el govern català entén que l’AEB no pot atribuir-se la condició de persona afectada per la sentència i per tant no pot promoure l’execució forçosa de la sentència., informa Efe.

En les al·legacions del govern es recorda al TSJC que el passat 25 de març la Generalitat ja va informar al tribunal “sobre les iniciatives iniciades per regular la matèria, en concret la tramitació de dues normes, una de rang legal i una de rang reglamentari, que s’havien iniciat durant el període d’execució de sentència”.

En aquest sentit, el Govern explica que la modificació de la llei de política lingüística es va registrar en el Parlament el 24 de març i “persegueix aconseguir la finalitat estatutària i legalment establerta de garantir el domini oral i escrit de les dues llengües oficials per part de l’alumnat en finalitzar l’ensenyament obligatori”.

Després d’assenyalar que aquestes modificació legals “compten amb un ampli consens inicial dels grups parlamentaris (ERC, PSC, JxC i ECP), la Generalitat especifica que la iniciativa “s’ha registrat per ser tramitada pel procediment de lectura única i per urgència extraordinària”.

En paral·lel, el Govern també informa al TSJC que ha iniciat els tràmits per aprovar un decret del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya per desplegar el títol II de la llei 12/2009 de 10 de juliol, d’Educació.

Per aprovar-ho, el Departament d’Educació preveu fer una consulta pública prèvia a la seva elaboració durant un mes per conèixer l’opinió de la comunitat educativa, un “tràmit preceptiu” en els procediments de les administracions públiques. Des de la Generalitat es diu que és “inqüestionable que la norma pretén afrontar el tema de l’ús de les diferents llengües a l’escola”.

El Departament d’Educació també ha encarregat al Centre de Recerca Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona una enquesta sobre la realitat sociolingüística a les escoles “per conèixer amb profunditat la realitat que es vol regular”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jordi Pibernat
Alcalde d’Anglès (Junts)

“La variant tindrà un impacte qualitatiu directe per als veïns”

Anglès

Homosexualitat com a negoci

política

Polèmic pas per a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica balear

barcelona
corea del nord

Putin avala un tractat d’associació estratègica amb Corea del Nord

barcelona
política

Diana Riba presidirà també el grup d’Aliança Lliure al Parlament Europeu

barcelona
israel

Legisladors ultres israelians creen una assemblea per reocupar Gaza

barcelona

La Mostra del Vi de l’Empordà del 27 al 30 de juny a Figueres

FIGUERES
OTAN

Stoltenberg fa costat a l’holandès Rutte com a nou cap de l’OTAN

barcelona
llengua

La presidència hongaresa refreda les expectatives per l’oficialitat del català a l’UE

barcelona