Política

Aragonès refreda el reclam del Cercle per ampliar l’aeroport

El president apressa a abordar abans la descentralització de la gestió del Prat

L’alcaldessa Colau rebutja l’ampliació perquè la infraestructura “depèn al 100% d’energies que són insostenibles”

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, va reclamar ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que reprengui el diàleg amb el govern espanyol per ampliar l’aeroport del Prat. “Demanem a la Generalitat que torni a la taula de negociació i que, pel bé del país, arribi a un consens per fer possible aquest objectiu”, va instar Faus en l’obertura de la 37a reunió anual de l’entitat empresarial. Faus reclamava un “retorn” a la taula de diàleg, tot i que la Generalitat deriva aquesta qüestió a la comissió bilateral, no pas a la taula de negociació del conflicte polític, per bé que de moment el Catalangate ho ha congelat tot.

En qualsevol cas, el president de la Generalitat, que s’esperava la petició, va refredar les expectatives d’una hipotètica ampliació, ja que abans veu “urgent” i “imprescindible” abordar la qüestió de la gestió de la infraestructura per acostar-la al territori. En la seva intervenció, Aragonès va defensar l’oportunitat de les restriccions ambientals, va exigir “molt més diàleg” i que l’executiu espanyol no posi “terminis que acaben semblant més ultimàtums”. “La gestió des de la proximitat va a favor de la productivitat”, va observar. En aquest sentit, el president va recordar als empresaris que les raons per les quals el 2007 van participar en un acte a favor de la gestió des del territori continuen plenament vigents.

Qui directament va tancar la porta a l’ampliació tant de l’aeroport com del port va ser l’alcaldessa de Barcelona, que va intervenir a continuació. Ada Colau va justificar que no és una prioritat des del punt de vista ambiental: “Aquestes infraestructures actualment depenen al 100% d’energies que són insostenibles i, a més, cada dia són més cares i no les fabriquem aquí. Els esforços han d’estar en les renovables.” Davant de l’empresariat, Colau va aprofitar per demanar que es jutgi els projectes “en funció dels resultats i no de prejudicis”. L’escoltaven el conseller d’Empresa, Roger Torrent; l’expresident de la Generalitat José Montilla; el cap de l’oposició, Salvador Illa; la presidenta del grup dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ila delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, així com el cònsol general d’Ucraïna, Artem Vorobyov.

No al catastrofisme

D’altra banda, Aragonès va fer una crida a “reforçar l’autoestima i la confiança i a abandonar els discursos catastrofistes” que “no corresponen a la realitat”. “Aquest país ha de confiar més en si mateix, que no vol dir complaença ni renunciar a l’autoexigència, però sí creure en el potencial de l’economia catalana, que ens ha permès superar contextos molt exigents”, va subratllar el president després que Faus alertés que Catalunya presenta “risc d’estancament” i que hi ha comunitats autònomes que estan creixent més.

Respecte les analogies amb altres parts de l’Estat, Aragonès va al·ludir indirectament la Comunitat de Madrid: “En dos anys hem sentit moltes comparacions sobre maneres d’afrontar el fals dilema entre salut i economia, però els resultats estan a la vista.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia