Política

El govern espanyol destitueix Paz Esteban com a directora del CNI

El cessament es produeix després de l’afer sobre l’espionatge a través del programa Pegasus a Pedro Sánchez, Margarita Robles i l’independentisme català

L’executiu designa en el seu lloc l’actual secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro

El govern espanyol ha cessat la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, arran de l’espionatge amb el programari Pegasus a membres de la Moncloa, entre els quals Pedro Sánchez i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, i també a l’independentisme català.

La decisió s’ha pres aquest dimarts en el Consell de Ministres el mateix dia en què s’han fet públics els resultats de les anàlisis als mòbils dels ministres de l’executiu espanyol. Sobre aquest informe, segons ha explicat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, s’ha confirmat l’espionatge amb Pegasus dels mòbils de Sánchez (maig 2021), Robles i Marlaska (juny 2021) i un intent fallit d’infecció al del ministre d’Agricultura, Luis Planas.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra Robles ha anunciat que la nova directora del CNI serà Esperanza Casteleiro Llamazares, que des del juliol del 2020 és secretària d’Estat de Defensa, que també ha estat funcionària del CNI.

Caldrà veure si la destitució és suficient per recosir la ferida oberta amb ERC arran de l’espionatge a l’independentisme català. De fet, Gabriel Rufián veu “lògica” el cessament però ha demanat “més claredat” amb la desclassificació de documents i una comissió d’investigació.

Es primers en reaccionar sobre el cessament ha sigut la CUP a través de la diputada Mireia Vehí, que ha assegurat que la destitució “no serveix” per esclarir el Catalangate perquè sembla més una “cortina de fum” per evitar que un ministre assumeixi responsabilitats polítiques.

Feijoo

El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, ha afirmat que la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban, és “injustificable” i ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’haver pres la decisió per acontentar l’independentisme. “Sánchez consuma l’esperpent i ofereix el cap de la directora del CNI als independentistes, debilitant un cop més a l’Estat per buscar la seva supervivència”, ha dit. Feijóo ha remarcat en una piulada aquest dimarts a Twitter que és una “autèntica afronta” a Espanya.

Compareixença

La directora del CNI va comparèixer dijous de la setmana passada a la recentment constituïda comissió de secrets oficials del Congrés i va admetre que els serveis d’intel·ligència espanyols han espiat amb aval judicial al president del Govern, Pere Aragonès, i a 17 independentistes més.

Pel que fa a la resta de noms que han transcendit com a espiats amb el programari Pegasus, l’executiu espanyol va apuntar que s’hauria tractat d’un atac “extern” i “il·lícit”.

En els últims dies, el govern espanyol i el PSOE ja no tancaven la porta a dimissions en el futur per l’espionatge, però demanava esperar a esclarir els fets.

La nova directora, funcionària del CNI

La secretària d’Estat de Defensa, Esperanza Casteleiro, es convertirà en la segona persona de carrera en els serveis secrets que dirigeix el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), qüestionat per la polèmica de l’espionatge a polítics independentistes i a membres del govern central, entre ells, el propi president Pedro Sánchez.

Casteleiro (Madrid, 1956), mà dreta de la ministra de Defensa, Margarita Robles, té per davant una àrdua missió: rentar la cara del CNI després que les escoltes als mòbils de Sánchez i de diversos ministres hagi produït una bretxa en la seguretat nacional.

El seu nom ja va sonar per dirigir el “centre” fa dos anys, quan finalment Robles va apostar per una altra dona, Paz Esteban, destituïda aquest mateix dimarts. En aquell moment era cap de Gabinet de la titular de Defensa.

Trajectòria d’Esteban

Paz Esteban (Madrid, 1958) és la primera destituïda pel cas Pegasus. Va ascendir a la direcció del CNI el febrer de 2020, però ja era directora interina des del juliol de 2019 en substitució del general Félix Sanz Roldán. Esteban té una llarga trajectòria en els serveis d’intel·ligència espanyols. Hi va ingressar el 1983 quan encara era el Centre Superior d’Informació de la Defensa (CESID) i després d’assumir diversos càrrecs va arribar a ser secretària general del CNI el 2017.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX