Política

Aragonès diu que la marxa d’Esteban “no soluciona ni tanca” la crisi de l’espionatge

Junts pressiona el president de la Generalitat perquè trenqui negociacions amb el PSOE

Puigneró pregunta directament a Illa si sabia res de l’espionatge

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir ahir al Parlament que la destitució de la fins ara directora del CNI, Paz Esteban, no és suficient per donar per tancada la crisi oberta per l’espionatge amb Pegasus: “S’equivoca qui cregui que amb aquesta destitució ja s’ha acabat la depuració de responsabilitats”, va dir Aragonès, que hi va afegir: “Cal saber qui n’estava al cas, qui ho va autoritzar.” En aquest sentit, el president català va recordar que els espiats continuen defensant el que defensaven quan se’ls va espiar: “Hem de saber si per defensar la independència, l’autodeterminació i l’amnistia continuem sent una amenaça”, i per això va exigir transparència en les informacions; és a dir, que es desclassifiquin les resolucions del magistrat que va autoritzar l’espionatge. També ha demanant una total depuració de responsabilitats i un compromís que no es tornarà a repetir.

La crisi per l’espionatge va protagonitzar ahir diversos moments del ple del Parlament. El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, va exigir saber qui havia ordenat l’espionatge i qui en tenia coneixement. I així ho va preguntar directament al líder del PSC, i exministre del PSOE, Salvador Illa: “La gran pregunta que s’hauria de fer aquest Parlament i que ens fem ara mateix és per al senyor Illa, que formava part del govern que ens ha espiat. «Senyor Illa, vostè ho sabia?»”. El representant socialista va parlar més tard amb Puigneró recriminant-li la al·lusió directa.

D’altra banda, i també durant la sessió de control, el president del grup de Junts, Albert Batet, va pressionar Aragonès sobre la necessitat que ell i el seu partit trenquin negociacions amb el PSOE: “No podem dialogar amb qui ens espia”, va advertir.

El dirigent de Junts va recordar que l’eurocambra investigarà el Catalangate, i que per tenir-hi “credibilitat” cal ser “conseqüents” amb les relacions amb La Moncloa.

Batet va recordar que, segons considera, quatre setmanes després que esclatés la polèmica, el govern espanyol no ha donat encara les “explicacions oportunes”, i que el seu president, Pedro Sánchez, no ha depurat responsabilitats.

El president del grup de Junts va exigir saber qui ha ordenat, validat, executat i pagat l’espionatge, i va insistir que la destitució d’Esteban “no és suficient”.

LA FRASE

Hem de saber si, per defensar ara el que defensàvem el 2019, som una amenaça i se’ns pot espiar
Pere Aragonès
President de la Generalitat

LA FRASE

La gran pregunta: «Vostè formava part del govern que ens ha espiat? Senyor Illa, vostè ho sabia?»
Jordi Puigneró
vicepresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia