Política

Les forces ucraïneses fan recular els russos a Khàrkiv

Kíiv assegura que les tropes de Moscou han tingut grans pèrdues al riu Donets, però l’exèrcit rus avança al Donbass

Els militars d’Ucraïna afirmen que han malmès un altre vaixell de Rússia

Les forces ucraïneses resisteixen, tot i la seva capacitat inferior, els atacs russos, fins al punt que han obligat l’exèrcit rus a recular a la regió de Khàrkiv. Les forces russes, però, continuen guanyant terreny a la regió del Donbass.

L’exèrcit ucraïnès va assegurar ahir que ha aconseguit aturar i provocar la retirada de les tropes russes que miraven de travessar el riu Donets. Segons el Ministeri de Defensa ucraïnès i els voluntaris que lluiten contra les tropes russes, l’exèrcit de Rússia es va veure atrapat després de travessar el riu i va haver de dispersar-se a causa dels atacs de l’artilleria local.

Aquestes mateixes fonts van explicar que en els intents de travessar el riu, a l’oest de Severodonetsk, han tingut grans pèrdues i, de fet, en el procés de retirada, van haver d’abandonar part del seu equip i va haver-hi soldats que fins i tot es van veure obligats a creuar nedant per posar-se fora de perill.

Els russos fa quatre dies que intenten travessar aquest riu, segons els ucraïnesos, i en les seves temptatives han perdut més de setanta unitats d’equip i dos batallons d’infanteria amb enginyers.

Pel que fa a Khàrkiv, segons informa el diari The New York Times, l’exèrcit rus està retirant tropes dels voltants de la ciutat, la segona més gran d’Ucraïna, sobre la qual havia intensificat els bombardejos en els últims dies. El rotatiu, que cita fonts oficials ucraïneses i dels aliats occidentals, assegura que els russos han perdut terreny en aquesta regió veïna del Donbass, on hi ha les autoproclamades repúbliques de Donestk i Lugansk, totes dues reconegudes per Moscou.

Les autoritats ucraïneses creuen que el Kremlin probablement redirigirà les tropes ara cap al sud-est, on es diu que està reforçant les seves forces a Izíum, una ciutat que va capturar el mes passat. Les tropes russes ja van abandonar fa unes setmanes Kíiv i la seva regió per centrar els principals esforços en la conquesta del Donbass.

L’exèrcit ucraïnès es va vantar també ahir d’haver tocat un altre dels vaixells que Rússia té desplegats a la mar Negra, a prop de l’anomenada illa de les Serps, després d’un atac de la seva armada. Serhí Bratxuk, portaveu de l’administració militar regional de la ciutat d’Odessa, va anunciar a través del seu compte de Telegram que el Vsevolod Bobrov, un vaixell de suport rus, va resultar malmès i incendiat a causa d’un atac ucraïnès, segons va informar l’agència local Ukrinform. “La nau s’estaria dirigint cap a Sebastòpol.”

Tot i que va reconèixer que la informació encara no s’ha aclarit del tot, el portaveu va reiterar que s’ha confirmat que el vaixell “va patir una mossegada de serp a l’àrea de l’illa de la Serp”, en una referència irònica a l’atac al vaixell. Segons les autoritats ucraïneses, en les últimes setmanes, a prop de l’illa de les Serps, les forces armades d’Ucraïna han malmès o destruït mitja dotzena de vaixells que la flota russa té a la mar Negra, inclosa la nau almirall Moskva.

Crida de tres expresidents a ajudar els civils i soldats d’Azovstal

Els expresidents d’Ucraïna Leonid Kutxma, Víktor Iúsxenko i Petró Poroixenko van fer ahir una crida a la comunitat internacional perquè actuï per salvar els civils i soldats de la planta metal·lúrgica Azovstal, a l’assetjada ciutat de Mariúpol, i van qualificar d’“intent de venjança sagnant” els atacs russos contra aquesta instal·lació.

En l’escrit conjunt, els tres expresidents demanen que s’ajudi “amb tots els recursos diplomàtics disponibles les autoritats ucraïneses a salvar les vides dels civils i militars ucraïnesos que Rússia intenta eliminar per ordre de Putin amb mètodes bàrbars al recinte de la planta d’Azovstal”.

Ajut de la Unió Europea a les víctimes de violència sexual

La Unió Europea va anunciar ahir que destinarà 1,5 milions d’euros per fer costat a les dones supervivents de violència sexual i de gènere en la guerra d’Ucraïna. Concretament, el finançament permetrà adquirir subministraments i equips essencials, inclosos kits d’emergència per a dones embarassades, i habilitarà dues unitats mòbils per a atenció obstètrica i neonatal d’emergència. L’ajuda es canalitzarà a través del Fons de Població de les Nacions Unides (FPNU), en un projecte específic dedicat a la prestació de serveis de salut sexual i reproductiva, segons un comunicat de la Comissió Europea fet públic ahir.

Primer judici per crims de guerra contra un soldat

Ucraïna va començar ahir el primer judici per crims de guerra des de l’inici de la invasió russa amb la compareixença en un tribunal de Vadim Xiximarin, un soldat de 21 anys acusat d’haver matat un ciclista de 62 anys que estava fent servir el mòbil, segons els russos, per informar de la posició dels invasors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona