Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Cadena perpètua per al soldat rus jutjat a Ucraïna

Shishimarin, de 21 anys, s’havia declarat culpable en l’obertura del seu judici per la mort d’un civil, desarmat i amb bicicleta

Des de Moscou s’ha criticat que el militar no hagi comptat amb la defensa d’un advocat rus

Vadim Shishimarin, el primer soldat rus processat a Ucraïna per crims de guerra, ha estat condemnat avui a cadena perpètua per l’assassinat d’un civil a la regió de Sumy, al nord del país, informa el portal ucraïnès Ukrinform.

Shishimarin, de 21 anys, s’havia declarat culpable en l’obertura del seu judici, la setmana passada, per la mort d’un civil, desarmat i amb bicicleta, que parlava per telèfon. La mort va tenir lloc el 28 de febrer passat, quatre dies després de l’inici de la invasió russa.

El Tribunal del Districte de Solomianski, a Kíiv, ha declarat culpable el processat d’acord amb l’article 438 del Codi Penal d’Ucraïna, relatiu al maltractament o la mort de presoners de guerra o civils.A més, que el soldat havia incorregut en homicidi premeditat i li va aplicar la màxima pena prevista per a aquest càrrec, la de cadena perpètua.

L’advocat havia demanat per defensar la lliure absolució i al·legat una sèrie d’atenuants degudes a les circumstàncies de la intervenció armada. Ha assegurat que el seu defensat havia actuat complint ordres, encara que va admetre que aquestes implicaven incórrer en “delicte”.

Segons el relat del que va passar, el soldat va disparar sobre un civil després de rebre l’ordre de fer-ho, i sota amenaces, d’un superior.

La fiscalia, per part seva, ha argumentat que el soldat va actuar en plena consciència dels seus actes i va sol·licitar per a ell la màxima pena prevista.

Després d’un atac de l’exèrcit ucraïnès, la columna de la qual formava part el comandant s’havia desbandat i l’acusat, en companyia de quatre soldats més, es va fugir en un vehicle civil confiscat.

En arribar a Chupajivka, es van trobar amb la víctima, que anava parlant per telèfon, i Shishimarin li va disparar al capdavant amb una metralladora per evitar que els delatés les tropes ucraïneses, segons la fiscalia.

Més tard, el comandant va ser capturat per les forces de Kíev, i el 4 de maig passat el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) va publicar un vídeo en què confessava haver disparat contra un civil.“Ho lamento. Ho lamento molt. No em vaig negar a complir l’ordre i estic disposat a acatar la pena que se m’imposi”, havia declarat el soldat durant el judici.

Afirmà així mateix que primer es va negar a disparar sobre el civil, però després va acabar acatant l’ordre. El grup, integrat per cinc militars, temia que el civil delataria la seva posició per telèfon.

Des de Moscou s’ha criticat que el militar no hagi comptat amb la defensa d’un advocat rus.

Després d’escoltar la sentència, l’advocat de Shishimarin va declarar que presentarà un recurs contra la pena imposada



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona