Política

Zelenski demana ajuda a líders i empreses a Davos i més sancions a Rússia

Reclama que es confisquin tots els actius russos en l’exterior i es destinin a un fons per als afectats per la guerra

La guerra a Ucraïna, que demà compleix tres mesos, ha protagonitzat aquest dilluns l’inici del Fòrum de Davos, la gran cita anual política i empresarial que torna a celebrar-se després de dos anys d’absència per la pandèmia de coronavirus.

Com és habitual en molts fòrums internacionals, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha estat el convidat especial amb un discurs d’obertura que ha pronunciat per videoconferència des de Kíiv, en el qual ha demanat de nou a la comunitat internacional suport a Ucraïna per a enfrontar l’agressió de Rússia i que se sancioni encara més severament a aquest país.

En aquesta edició a la qual no s’ha convidat ni a responsables russos ni a empreses d’aquest país, Zelenski ha començat denunciant la brutalitat de la invasió russa i ha assenyalat com, a pocs metres del Centre de Congressos on transcorre el fòrum, l’edifici de l’antiga Casa de Rússia a Davos s’ha transformat en una exposició de crims de guerra.

Davant la influent audiència de Davos, Zelenski ha reclamat una retirada total de les empreses estrangeres de Rússia, a les quals ha ofert continuar operant a Ucraïna i participar en la reconstrucció d’aquest país després de la guerra.

Zelenski ha demanat que es reforci encara més la pressió sobre Rússia, amb “sancions convincents”, ha dit, “al petroli, bloquejar a tots els bancs sense excepció, tallar el seu accés a la tecnologia i la retirada plena de les empreses estrangeres del mercat rus”. En aquest punt és quan ha ofert les empreses que abandonin Rússia que es quedin a Ucraïna: “Els oferim continuar operant a Ucraïna, un mercat de 40 milions de persones... Els convido que formin part del procés de reconstrucció del país, una gran tasca... hem de reconstruir ciutats senceres”, ha assenyalat.

Tot i agrair l’ajuda internacional que Ucraïna ha rebut fins ara, Zelenski creu que encara no és suficient. A Ucraïna “ja no hi ha ciutats pacífiques sinó ruïnes, i en lloc de turisme, bombes i míssils, aquest és el resultat si seguim com fins ara”, ha advertit, davant els líders polítics i empresarials de Davos.

També ha instat que es confisquin tots els actius russos en l’exterior i es destinin a un fons per als afectats per la guerra.

Zelenski ha lamentat que la unitat internacional i la pressió contra Rússia no hagués començat en 2014, “quan va començar realment l’agressió”, en referència a l’annexió de Crimea i la guerra en el Donbass. “Si això hagués ocorregut llavors, tal vegada Rússia no hauria iniciat aquesta guerra a gran escala i no s’havien perdut tantes vides”, ha afirmat.

Zelenski va assenyalar que els ports ucraïnesos “estan totalment bloquejats” en la mar Negra i que les forces russes “estan robant el nostre blat dia rere dia”, impedint les exportacions de cereals. “La prioritat és que puguin funcionar els nostres ports, bloquejats en la mar Negra. Com poden vostès comprar blat que saben que ha estat robat pels russos a Ucraïna?”, ha preguntat. Per això, ha destacat la necessitat que pugui crear-se un corredor per a permetre l’exportació de cereals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona