Política

El ministre francès acusat de violació rebutja dimitir

Abad es defensa de les acusacions dient que la seva discapacitat li impedeix tenir relacions sexuals sense ajuda

El ministre francès de Solidaritat i Persones amb Discapacitat, Damien Abad, que sofreix ell mateix una afecció muscular congènita anomenada artrogriposis, ha rebutjat aquest dilluns dimitir després que dues dones l’hagin acusat públicament d’haver-les violat.

“Un home innocent ha de dimitir? No ho crec”, ha dit el recentment nomenat ministre del nou govern d’Emmanuel Macron, sobre el que s’ha conegut aquest cap de setmana que una dona el va denunciar en 2012 i 2017 per violació, en un assumpte que va ser arxivat llavors per la Justícia, mentre que la segona ho va comunicar a un col·lectiu que al seu torn havia advertit al partit del president d’aquests fets.

Abad, en una declaració llegida a la premsa, s’ha defensat aquest dilluns de les acusacions dient que el que li retreuen és “materialment impossible” perquè la seva discapacitat li impedeix portar o desvestir a una altra persona sense ajuda, i que necessita l’ajuda activa del seu acompanyant per a poder tenir relacions sexuals.

“No he violat a una sola dona en la meva vida. Abordar aquestes qüestions en públic em suposa un gran mal i un atac a la meva dignitat”, ha dit el ministre.

Aquest dissabte el portal d’informació Médiapart va publicar els testimoniatges de dues dones que l’acusen de violació, una de les quals lamenta haver estat sotmesa a un examen mèdic mentre que Abad, que es defensava amb la seva discapacitat, no va ser examinat.

Aquesta informació ha copat l’atenció mediàtica dels primers dies del govern de Macron després de la seva victòria en les eleccions presidencials d’abril i el nomenament de la seva primera ministra, Élisabeth Born, la setmana passada.

La portaveu de l’Executiu, Olivia Grégoire, ha precisat aquest dilluns després del primer Consell de Ministres del nou Executiu que hi haurà “tolerància zero” amb els delinqüents sexuals, però ha deixat el futur del ministre en mans de la Justícia, que és “l’única que pot i ha de decidir”.

Grégoire ha insistit que de moment no hi ha cap procediment judicial obert contra Abad i que, si bé una dona va presentar dues vegades una denúncia, va ser arxivada en els dos casos, en 2012 i en 2017. El govern ha defensat també que no estaven al corrent d’aquest assumpte quan es va produir el nomenament, divendres passat.

Aquest cas ha estat la primera pedra en la sabata de Macron, a qui els col·lectius feministes li retreuen a més la nominació d’altres tres ministres “militants contra el ‘Me Too’”: el d’Interior, Gérald Darmanin –acusat per una dona de violació en una causa que va ser arxivada–, el de Justícia, Eric Dupond-Moretti, i Stanislas Guérini, ministre de Transformació i Funció Pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona