Política

estat espanyol

els escàndols de la monarquia

Retrobament avergonyit

La casa reial fa una fosa a negre presentant com a cita familiar privada la primera reunió de Joan Carles i Felip VI 655 dies després de la fuga a Abu Dhabi

L’emèrit marxa per tornar al juny i deixa una frase icònica: “Explicacions, de què?”

Casella en blanc. És una institució familiar i hereditària en la qual la consanguinitat ho és tot, però la casa reial va fer ahir una fosa a negre i va voler convèncer els súbdits que la primera reunió a La Zarzuela de Joan Carles I i Felip VI després de 655 dies de la fuga a Abu Dhabi era “una trobada familiar en l’àmbit privat” que havia de ser censurada a l’agenda oficial. Assumint la paradoxa que tots els informatius obrien amb La Zarzuela el dia que la casa reial tenia l’agenda en blanc, Felip VI va viure la reunió més difícil del regnat precisament amb l’home a qui deu ser on és –i al qual no permet dormir sota el mateix sostre a Madrid a la que va ser la seva residència 57 anys– i amb un avergonyiment oficial que contrasta amb l’actuació descomplexada que Joan Carles I ha exhibit des que va posar un peu a Sanxenxo i que es condensa en una nova frase per a la posteritat –a l’altura del “Per què no calles?” del 2007 i del “Ho sento molt, no tornarà a succeir” del 2012– i que és tot un estendard sobre com viu als 84 anys estar sota la lupa judicial: “Explicacions de què?” En un comunicat vespertí, la casa reial relatava la jornada com si Felip VI li hagués posat els punts sobre les is: “S. M. el rei i Don Joan Carles han mantingut un temps ampli de conversació sobre qüestions familiars així com sobre diferents esdeveniments i les seves conseqüències en la societat espanyola des que el pare del rei va decidir traslladar-se a Abu Dhabi el 3 d’agost del 2020.”

Si bé el rei actual s’ha enrocat i ha buidat l’agenda des de divendres –avui, ja amb el pare a 5.600 quilòmetres, la reprèn amb una visita precisament a Vigo i per inaugurar la nova ciutat de la justícia–, l’emèrit va posar fi ahir a quatre dies en sòl espanyol amb la màxima exposició pública. En contrast amb un fill atrinxerat darrere la fosa a negre, el pare es permetia fer aturar el cotxe a l’amfitrió i amic, el regatista i empresari Pedro Campos, per alçar la veu. I així va ser com una periodista de La Sexta arrencava la frase al rei fugat enmig d’un breu diàleg diumenge quan ell accedia a abaixar la finestreta del vehicle:

–Què li dirà, demà, al seu fill?

–Com que què li diré? Què li diries, tu, al teu fill?

–Suposo que deu tenir moltes ganes de veure’l.

–Home, moltíssimes.

–Li donarà algun tipus d’explicacions?

–Explicacions, de què?

La pregunta retòrica va anar acompanyada d’una sonora rialla del mateix Joan Carles I. Quan se li ha demanat què esperava de la cita a La Zarzuela, ho resumia en una paraula: “Abraçades.” D’acord amb el comunicat de la casa reial, el que hi va haver és una conversa que no excloïa la incomoditat que desperta la seva conducta, així com un dinar familiar de Felip i Letícia amb Joan Carles i Sofia –ella, a part i amb mascareta per covid en tornar de Miami–, la infanta Sofia –l’hereva Elionor és a l’internat de Gal·les–, la infanta Elena i els fills Froilà i Victòria Frederica, i la infanta Margarita i Carlos Zurita. La nota prepara el terreny per a un retorn permanent quan, tot i prioritzar ara Abu Dhabi, es compromet a allotjar-se “en àmbits de caràcter privat [...] si en el futur tornés a residir a Espanya, per continuar gaudint de la major privacitat possible”.

Si algú esperava que el retorn de Joan Carles I després de 21 mesos fos un viacrucis popular, Sanxenxo ho ha desmentit convertint-se en vila de paper cuixé per uns dies entre crits de “Visca el rei!”. “Hi ha més joancarlistes del que es vol fer creure”, manté l’alcalde, Telmo Martín. “L’estima espontània de la gent”, resumia Pedro Campos, que és president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo i que té la paraula de l’emèrit de tornar el 10 de juny pel campionat del món de vela de la classe 6 metres.

L’avió viola el codi ètic

A les deu de la nit, dotze hores després de trepitjar La Zarzuela, l’avió Gulfstream G-450 de la companyia d’Angola Bestfly i matriculat a Aruba (Antilles Neerlandeses) –facilitat per l’emir Mohamed bin Zayed– s’enlairava a l’aeroport de Barajas posant fi al pitjor malson de Felip VI des que el pare ara repudiat va abdicar en ell el 2014. Hi ha vols directes Madrid - Abu Dhabi, però ningú no informa de qui paga el vol privat –uns 200.000 euros– i això viola el codi ètic de la família reial, que prohibeix acceptar regals que superin “usos habituals, socials o de cortesia”. El Gulf- stream G-450 deixa més polseguera sobre la inviolabilitat, l’escut contra el qual ha topat la fiscalia del Suprem.

LA FRASE

Hi ha més joancarlistes del que es vol fer creure
Telmo Martín
alcalde de sanxenxo

“Ha perdut una oportunitat de demanar disculpes”

El govern de Pedro Sánchez, que va patrocinar la fuga del rei emèrit el 3 d’agost del 2020, confiava –com La Zarzuela– que l’agenda de Joan Carles I a Sanxenxo seria discreta, però l’activitat frenètica i desacomplexada (al Club Nàutic i al partit del Barça B d’handbol per veure-hi el net Pablo Urdangarín i viatge a Madrid) ha destrossat el guió. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, censurava a RNE que l’exrei “ha perdut una oportunitat de demanar disculpes” per “fets gens ètics”.

Fidels a fer del rei emèrit un tallafocs, els ministres són coincidents. “Si en el primer viatge a Espanya en dos anys no ha aprofitat per donar explicacions i sí per sortir al mar i per una barbacoa, ha perdut la primera oportunitat important de donar explicacions”, va dir el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. “Indigne i vergonyós”, ho descriu la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, pel que és “riure’s de la ciutadania”. Alberto Núñez Feijóo (PP) acusa Sánchez de “desprestigiar el cap de l’Estat” i promet “donar capes de dignitat a les institucions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona