Política

PP, CiU, ERC i ICV forçaran la compareixença de Zapatero al ple del Congrés

La possibilitat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, comparegui al ple del Congrés per explicar la inversió a Catalunya i la gestió de les infraestructures és, al segon intent, ja més que probable. Esquerra va aconseguir ahir arrossegar CiU i ICV, que avui preveu donar-hi el sí definitiu, a subscriure una petició conjunta de compareixença. I a la junta de portaveus de dimarts rebrà el decisiu suport del PP. Només un vot del PNB contrari a la compareixença, a més del del mateix PSOE, podria acabar frustrant la iniciativa.

La diputació permanent de dimarts ja va debatre una petició del PP en aquest sentit però aleshores ningú no hi va donar suport: CiU perquè hi veia un ànim rebentaire i ERC i ICV perquè esperaven que tirés endavant la compareixença de Solbes, que PSOE, PNB i BNG -aquests dos amb una abstenció- van frustrar.
Dimecres Esquerra va enviar una carta a CiU i ICV instant-los a demanar junts que comparegués Zapatero. Joan Tardà hi afirmava que així ho feien sense donar suport a una iniciativa del PP. El debat en junta de portaveus fa ara que Zapatero hagi de comparèixer al ple i no a la diputació permanent.

El PP es va afegir ahir sense manies a la proposta en saber que es materialitzaria. Fonts del grup avisaven, però, que, evidentment, "no tindrà res a veure" el discurs que, davant Zapatero, farà Mariano Rajoy amb el dels grups catalans.

Esquerra veia clar que de la compareixença se'n pot treure suc, perquè si es fixa abans que es presentin els pressupostos de 2008 (finals de setembre) pot ser la manera de comprometre Zapatero a "complir l'Estatut per la franja alta".

Imaz i la Declaració
Els republicans també esperaven que els nacionalistes bascos no tornin a frustrar una petició dels grups catalans. "Esperem que el PNB d'Imaz no acabi d'enterrar la Declaració de Barcelona", afirmaven.

CiU i ICV no ho veien tan clar. Els ecosocialistes acceptaven amb resignació afegir-se a la proposta dels independentistes un cop CiU havia anunciat que ho faria. No volien quedar fora de joc però no amagaven la por que Zapatero acabés sortint reforçat "d'un debat que, per ara, s'està guanyant". El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, esperava que "el debat tingui una traducció positiva per a Catalunya" en anunciar, en declaracions a RNE, la decisió de la federació. Va lamentar, però, que Esquerra vagi a buscar CiU perquè no és capaç de comptar "amb els seus companys del PSC al govern català".

El PSOE estava contrariat i ahir a la tarda esperava fer desistir algun dels tres grups catalans -especialment ICV- i, en darrer cas, el PNB, amb qui manté un diàleg fluid. Fonts de la direcció socialista afirmaven que no té "cap sentit" dur Zapatero al Congrés "per un tema que Álvarez ha explicat" i recordaven que Solbes es reunirà amb els grups pels pressupostos i que el càlcul de la inversió "el negocien l'Estat i la Generalitat". Segons ells, la compareixença pot "dificultar" el diàleg Solbes-Castells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bondy, perifèria parisenca mestissa

Bondy (França)
Cristina Ribas
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Gregori (ERC)

“Allarguem la mà a l’equip de govern per donar vida al poble”

Sant Gregori
Nerea García Guerrero
Cap de l’oposició a Badia del Vallès (Totes fem Badia)

“Les polítiques del PSC a Badia són molt continuistes”

Badia del Vallès
POLÍTICA

Denúncia de Junts per compres irregulars a la policia de Pineda

PINEDA DE MAR
Guerra a Europa

La UE aprova el primer lliurament a Ucraïna de fons originats pels actius russos

Barcelona
guerra a gaza

Calculen que uns 21.000 nens estan desapareguts a la Franja

barcelona
Estat espanyol

El jutge del cas Koldo rebutja cedir la investigació a la fiscalia europea

Barcelona
GIRONA

Salellas convoca una junta local de Segurerat pel tiroteig a Font de la Pólvora

GIRONA
Guerra a Europa

Moscou responsabilitza Washington de l’atac mortal a Sebastòpol

Barcelona