Política

Aragonès exigeix més inversió real i menys en paraules

Amb el vicepresident Puigneró demana explicacions a la ministra Sánchez per l’“inadmissible” nivell d’execució a Catalunya

La ministra ho justifica per la pandèmia, la guerra i els processos de tramitació

Menys paraules i més inversió per posar fi a les “inadmissibles” dades d’execució pressupostària del govern espanyol en infraestructures a Catalunya, que només n’ha executat el 35,7% del promès. Va ser el missatge que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va traslladar en una reunió improvisada d’uns vint minuts a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, l’exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez, durant l’acte de presentació de les oficines de Google a Barcelona. El va acompanyar el vicepresident Jordi Puigneró, que hores abans a Catalunya Ràdio marcava perfil propi –seguint les darreres consignes de JxCat com ja va fer dilluns el portaveu Josep Rius–, per remarcar que el suport d’ERC a Madrid no es traduïa “ni en peix ni en cove”.

El detonant d’aquest nou capítol de greuges va ser l’informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE) del Ministeri d’Hisenda que es va donar a conèixer dilluns, i en el qual s’especificava que la inversió a Catalunya va arribar a 739,8 milions d’euros, lluny dels previstos en els comptes públics de l’Estat, que pujaven a 2.068 milions d’euros. Una desinversió que no és nova, però la comparativa amb Madrid, que va aconseguir una execució del 183,9% en rebre 952 milions més dels compromesos, va destapar la caixa dels trons en unes relacions entre executius que acumulen més capítols de desacords que de sintonia en l’agenda del reencuentro que tant va pregonar Pedro Sánchez el setembre del 2021. Des dels “petits, parcials i insuficients” acords arribats en la bilateral del 18 de febrer –com els va qualificar Aragonès mateix–, passant per la taula de diàleg encallada, les demandes ignorades pel Catalangate i l’aprovació de la llei audiovisual al Congrés sense ERC, per posar només alguns exemples, han acabat d’enrarir unes relacions que la ministra Sánchez va fer l’intent de reconduir demanant no comparar xifres perquè “genera crispació”.

Primer, però, va tenir temps de replicar a un Puigneró que també a Catalunya Ràdio va lamentar que l’executiu espanyol “o són uns inútils o són uns mentiders”, i el va acusar de convertir la baixa inversió en un “problema endèmic” de manera “premeditada”. Sánchez va respondre a RAC1: “Ni som inútils ni som mentiders”, i va demanar que “les coses s’expliquessin bé”, justificant-se en la idea que l’execució d’obres previstes és complexa i comporta “tramitacions llargues”, però que cap està aturada. Altres motius que va adduir van ser els efectes de la pandèmia i els de la guerra a Ucraïna. Tampoc va perdre l’oportunitat per culpar l’executiu català de perdre 1.700 milions per a l’ampliació de l’aeroport. Un argumentari que no va convèncer l’independentisme, com va expressar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegurant que la baixa inversió afectaria tots els territoris, o que d’altres –i no només a Madrid amb l’excusa del rescat de les radials– tenen una inversió per sobre del previst, mentre que Catalunya és a la cua.

LES FRASES

És l’hora del compliment i no de les paraules
Pere Aragonès
PRESIDENT DE La GENERALITAT
Tots els grans projectes de Catalunya s’estan desenvolupant, tots estan en marxa
Raquel Sánchez
MINISTRA DE TRANSPORTS I AGENDA URBANA
Això no és d’ara, és any rere any. Ja no sé si dir-los que són uns inútils o són uns mentiders
Jordi Puigneró
VICEPRESIDENT DE La GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona