Política

Vilagrà diu que el COE té converses amb altres països per acollir algunes proves dels Jocs

La consellera de la Presidència menciona Andorra, França, Itàlia i Sarajevo com a alternatives

“El COI sap que volem els Jocs”, apunta

Remarca que encara hi ha converses amb l’Aragó

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que el COE ja té converses amb “altres països” per acollir les proves de salt i lliscament dels Jocs d’hivern. Es tracta d’esports que des d’un inici ja es preveu que s’hagin de fer fora de Catalunya i Aragó. En una entrevista a TV3 aquest divendres, Vilagrà ha demanat “celeritat” per tancar una candidatura, tot recordant que si no hi ha acord amb l’Aragó, podrien arribar a un acord amb estats com França, Itàlia o Bòsnia-Hercegovina per fer les disciplines que Catalunya no pot assumir perquè no té la infraestructura adequada. “Andorra és una possibilitat, però és el COE qui pilota la negociació”, ha matisat la consellera, remarcant que encara es treballa en les converses amb l’Aragó.

En aquest sentit, el Govern es reunirà la setmana que ve amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, però Vilagrà no ha concretat quin dia.

D’altra banda, Vilagrà ha obert la porta a ampliar la consulta sobre la candidatura dels JJOO a altres territoris: “Seran les comarques directament afectades les que votaran”. El Govern espera saber “abans de l’estiu” quina serà la “proposta concreta” de candidatura.

Serietat i credibilitat

Vilagrà ha assegurat que el Comitè Olímpic Internacional (COI) “sap que Catalunya vol els Jocs d’Hivern de 2030” i, en aquest sentit, ha exhibit la “serietat i credibilitat” de la Generalitat en les negociacions, enfront d’un Aragó “erràtic”.

A l’eentrevista a Tv3, Vilagrà s’ha referit al fet que dimecres passat pogués conversar amb els màxims dirigents del COI, entre ells el seu president, Thomas Bach, en un acte a Madrid al costat del president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco.

“Ens hem posat a disposició i el president del COI ho sap: volem els Jocs, Catalunya està disposada a treballar intensament perquè això sigui possible”, ha afirmat, destacant la “posició seriosa i creïble” de la Generalitat en les negociacions per “presentar la millor candidatura possible”.

“El calendari corre i és important que es tanqui una proposta al més aviat possible”, ha assenyalat Vilagrà, que ha demanat que el COE prengui una decisió en properes setmanes i abans de l’estiu, perquè “no es pot perdre més temps”, i ha avançat que amb tota probabilitat Blanco acudirà la setmana vinent a Catalunya i s’abordaran aquestes “opcions” i els escenaris possibles.

Encara que Vilagrà ha evitat respondre directament a les crítiques del president d’Aragó, Javier Lambán, dirigides especialment a Blanco però també a Catalunya, la consellera ha considerat “evident” que el dirigent aragonès està “en campanya o precampanya” i que “les seves consideracions són polítiques, no esportives ni tècniques”.

Al seu entendre, el COE “ha portat una negociació correcta des del punt de vista tècnic”, al contrari d’Aragó, la negociació del qual ha estat qualificada per Vilagrà d’“erràtica”. “Així no es pot treballar”, ha lamentat.

“Lambán fa uns mesos deia que Blanco era una excel·lent mediador i que podia anar a Ucraïna a dirimir el conflicte amb els russos -ha ironitzat respecte a aquelles paraules-. Jo puc explicar que ha estat una negociació impecable, on cadascun ha posat en valor els seus actius des del punt de vista tècnic. Altres consideracions embruten la candidatura”.

Candidatura al 2030

En una atenció als mitjans a Montserrat, Vilagrà ha respost al president del COE, Alejandro Blanco, que Catalunya només es planteja l’escenari d’una candidatura pels Jocs d’hivern del 2030, i no pels del 2034. La consellera ha insistit que aquest és “l’objectiu i l’escenari” amb què treballa el govern: “Hi podem arribar. No ens plantegem cap altre escenari”. La consellera ha reiterat que Catalunya posa “tot l’esforç” per organitzar el certamen d’aquí a 8 anys: “Ens mantenim en aquesta línia”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Blanco ha dit aquest matí que, si no hi ha cap projecte “presentable” per als Jocs del 2030, “s’anirà a la següent convocatòria”, en referència al 2034.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona