Política

Rússia amenaça Vílnius pel bloqueig de Kaliningrad

Lituània ha restringit el trànsit de mercaderies cap a l’enclavament rus

El govern lituà argumenta que el que fa és aplicar les sancions imposades per la Unió Europea

Rússia va amenaçar ahir Lituània amb “greus conseqüències” per a la seva població després que Vílnius hagi bloquejat parcialment el trànsit de mercaderies a l’enclavament rus de Kaliningrad. Les autoritats lituanes van prendre la decisió de restringir a partir de dissabte el trànsit ferroviari a través del seu territori cap a i des de Kaliningrad, com a part de les sancions imposades a Rússia per la guerra a Ucraïna. Lituània també ha restringit el trànsit de mercaderies per carretera, segons van informar les autoritats d’aquesta regió russa.

El secretari del Consell de Seguretat de Rússia, Nikolai Pàtruixev, va informar que “Rússia reaccionarà sense cap dubte a aquestes accions hostils”. “Les seves conseqüències incidiran greument en la població de Lituània”, va dir Pàtruixev des de Kaliningrad, segons l’agència Interfax.

La primera ministra lituana, Ingrida Simonyte, i el ministre d’Afers Estrangers, Gabrielius Landsbergis, van rebutjar els advertiments russos i van negar que hi hagi hagut cap bloqueig. “Vull destacar una vegada més una cosa molt simple: no hi ha cap bloqueig de Kaliningrad,” va afirmar Simonyte en declaracions recollides per mitjans locals. “El cap de setmana passat es van imposar sancions contra alguns dels béns inclosos en els paquets de sancions, en particular acer i metalls ferrosos, i els clients del ferrocarril han estat informats de l’aplicació d’aquestes sancions,” va detallar la primera ministra. Per la seva banda, el ministre d’Afers Estrangers lituà, Gabrielius Landsbergis, va explicar que les sancions europees no són ambigües i deixen poc marge per a la interpretació per part de Lituània, per la qual cosa si Moscou hi té objeccions hauria de presentar-les davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Rússia va demanar a la Unió Europea que restableixi “immediatament” el trànsit amb la regió de Kaliningrad si no es vol exposar a “mesures de resposta”. Moscou va traslladar a l’ambaixador de la UE, Markus Ederer, una “ferma protesta per la propagació de les restriccions antirusses”.

Moscou controla quasi tot Lugansk

Les autoritats ucraïneses van admetre ahir que Rússia té prou tropes a Lugansk per llançar una ofensiva a gran escala en aquesta regió, on totes les localitats encara sota control ucraïnès estan sent bombardejades, inclosa Severodonetsk, on les tropes ucraïneses ja només controlen la planta química Azot. “Tenim una situació extremament difícil a tot el front de Lugansk. Els enemics estan llançant una ofensiva a gran escala a la nostra regió, hi han acumulat un nombre suficient de reserves”, va assenyalar el governador, Serhí Haidai. “Avui tots els assentaments lliures de la regió estan en flames”, hi va afegir en el seu compte de Telegram.

Haidai va admetre, per primera vegada, que a Severodonetsk els combats s’han centrat en la zona industrial i que “les tropes ucraïneses controlen només el territori de la planta d’Azot”. Fins ara s’havia negat a admetre-ho, tot i que ho estaven anunciant des de feia diversos dies les forces prorusses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

política

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona