Política

KAR-WAI ‘PATRICK’ POON

EXPERT EN DRETS HUMANS HONGKONGUÈS EXILIAT AL JAPÓ

“No tornaré a Hong Kong fins que no sigui una democràcia”

“Soc força pessimista sobre el moviment prodemocràcia; només podem confiar, fins i tot molt més que abans, en la pressió internacional per canviar la situació”

“Tant nosaltres com la gent de Catalunya reclamem una autèntica autonomia i el reconeixement de les diferències culturals i identitàries dels països respectius”

DEFENSOR DELS DRETS HUMANS
El moviment de la Revolució dels Paraigües estava format per un nombrós i heterogeni grup de ciutadans procedents, principalment, d’una classe mitjana de la ciutat que s’ha anat reduint per l’arribada de xinesos i per un canvi sistèmic arran de la transferència de sobirania. Patrick Poon pertany al grup d’intel·lectuals del món universitari que es van comprometre amb el moviment democràtic. Periodista, expert en drets humans i antic membre d’Amnistia Internacional, aquest investigador doctorat d’estudis transtextuals i transculturals, viu exiliat a Tòquio.
Hi ha països de la UE que només volen fer negocis amb la Xina: traeixen els valors europeus i universals

El punt de trobada és una cafeteria a prop de l’estació central de Tòquio. Hi arriba puntual. Kar-Wai Patrick Poon és una rara avis en tot el moviment de la Revolució dels Paraigües, no només pel seu perfil marcadament intel·lectual, sinó també pel seu compromís des de sempre amb els drets humans a la Xina, la llengua cantonesa, el cristianisme i el moviment LGTB. Malgrat que conserva un esperit optimista, respecte a Hong Kong no albira una millora ni a mitjà ni a llarg termini. Exiliat a Tòquio i essent investigador d’una de les principals universitats japoneses, Poon espera la solidaritat internacional.

Es compleixen 25 anys del traspàs de sobirania a la Xina. Què representa l’aniversari per al moviment prodemocràtic?
És un moment molt fosc per al moviment prodemocràcia a Hong Kong, sota l’amenaça de la Llei de Seguretat Nacional. Literalment, ja no hi ha espai per parlar de democràcia a Hong Kong. La línia vermella és tan obscura i àmplia que qualsevol discussió sobre la democràcia pot caure fàcilment en el parany de violar la llei amb fortes penes de presó. Expressant opinions contra el govern i la policia pots ser acusat d’“incitació” o “subversió”. Hong Kong s’ha convertit en una altra ciutat de la Xina continental, plena de propaganda del govern pro-Partit Comunista de la Xina (PCX).
Què poden fer els últims reductes prodemocràtics davant d’aquesta ‘celebració’?
El moviment prodemocràcia no pot fer res més que la commemoració individual de dates i esdeveniments significatius en relació als moviments socials a Hong Kong.
Creu que no hi ha futur?
Soc força pessimista sobre el moviment prodemocràcia a Hong Kong. Només podem confiar en la pressió internacional, fins i tot molt més que abans, per canviar la situació.
Però només el Regne Unit ha emès passaports per a qui volia marxar... Esperàveu més d’altres països?
El Canadà i els Estats Units també ofereixen algunes condicions favorables, com ara un visat de treball després d’acabar els estudis, també als hongkonguesos. Però sens dubte seria útil si més països poguessin oferir acords similars als del Regne Unit. Els hongkonguesos s’estan convertint en refugiats polítics a mesura que la situació a Hong Kong empitjora.
Els països de la Unió Europea(UE) ignoren la gent de Hong Kong que pateix?
La UE hauria de fer més per ajudar la població de Hong Kong i no pas només emetre declaracions per expressar preocupació. Si la UE no exerceix més pressió per contrarestar la narrativa de la Xina, això tindrà greus implicacions sobre els valors europeus, en particular la democràcia i els drets humans.
Creu que la UE té una posició feble amb la Xina a causa dels seus interessos econòmics i comercials?
Alguns estats membres de la Unió Europea encara manifesten, com a mínim, la seva preocupació per la situació a Hong Kong, però d’altres romanen completament en silenci. Evidentment, només els interessa fer negocis amb la Xina: el que fan, sens dubte, és una traïció als valors europeus i universals.
Podria ser el motiu d’aquest silenci les tensions nacionals, com el que passa a Catalunya?
Per a alguns països com Espanya, això podria ser part dels motius del seu silenci. Si els estats membres de la Unió Europea són genuïns a l’hora de defensar els valors europeus i universals, no haurien de callar sobre les violacions dels drets humans de règims autoritaris com la Xina.
A Hong Kong es van veure moltes banderes catalanes en manifestacions i viceversa, banderes de Hong Kong a Catalunya. Creu que hi ha similituds entre ambdós conflictes polítics?
La gent d’ambdós llocs també vol reclamar una autèntica autonomia i el reconeixement de les diferències culturals i identitàries dels règims respectius.
Durant quant de temps veu la teva estada fora de Hong Kong?
No tornaré a Hong Kong fins que es converteixi en una democràcia i em temo que no ho podré veure en la meva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona