Política

Nous bombardejos a la regió del Donbass deixen almenys 9 morts

Lugansk ja és sota control de Moscou

  • 23:10

    Putin celebra la victòria a Lugansk i vol avenços als altres fronts


    El president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ha felicitat aquest dilluns els seus militars i les milícies prorusses per la seva victòria a la regió ucraïnesa de Lugansk, després que Rússia proclamés ahir el control de Lissitxansk, l’últim enclavament sota control de Kíiv que quedava a la zona. Putin ha exigit al seu Exèrcit els mateix avanços en els altres fronts.

    “Les unitats que han participat activament en les accions de combats i que han aconseguit èxits, la victòria, en la direcció de Lugansk sens dubte han de descansar, augmentar la seva capacitat combativa”, ha dir el líder rus en una reunió amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú.

    Després de felicitar aquests militars i demanar a Xoigú que li presenti la llista d’aquells que s’han distingir en els combats per a condecorar-los, el mandatari ha assenyalat que les agrupacions de tropes Oest i Est també “han de complir les seves tasques segons els plans establerts”.

    “Confio que en les altres direccions passarà el mateix que ha ocorregut fins ara a la de Lugansk”, han precisat Putin per deixar clar què espera de les seves tropes.

  • 21:24

    Moscou posa el nom de República Popular de Lugansk a la plaça on hi ha l’Ambaixada britànica


    Moscou ha decidit rebatejar amb el nom de “República Popular de Lugansk” –l’entitat separatista a l’est d’Ucraïna reconeguda com a independent per Rússia- la plaça situada davant l’Ambaixada del Regne Unit a la capital, segona ha informat aquest dilluns l’administració municipal. El canvi de nom s’ha adoptat l’endemà que Rússia hagi donat per ocupada la totalitat de la regió ucraïnesa de Lugansk.

    La decisió ha estat adoptada després d’una votació realitzada en el marc del projecte “Ciutadà Actiu” de l’Alcaldia de Moscou, en la qual han participat 109.603 moscovites, el 56,85% dels quals ha optat per aquesta nova nomenclatura, ha assenyalat l’entitat en un comunicat.

    En concret, els veïns de Moscou han rebatejat el terreny situat al dic del riu Moskva pel carrer Smolenskaia, entre el carreró Prototxni i el carrer Novi Arbat.

    Els diputats de l’Assemblea Municipal de Moscou havien proposat anteriorment donar aquest nom a una placeta situada al costat de l’Ambaixada d’Alemanya.

    El passat 22 de juny l’Alcaldia de Moscou ja va donar el nom de “República Popular de Donetsk” a una placeta annexa a l’Ambaixada dels EUA a la capital russa, enmig de la campanya militar del Kremlin a Ucraïna.

Almenys 9 civils han mort i 25 més han resultat ferits a causa dels bombardejos russos de les últimes hores sobre diversos punts de la regió de Donetsk, a l’est d’Ucraïna i la veïna de Lugansk, que aquest diumenge va ser totalment ocupada per les tropes de Moscou.

El cap de l’administració Militar Regional de Donetsk, Pavlo Kyrylenko, va dir en una publicació a la plataforma Telegram que entre els morts per aquests bombardejos hi ha dos nens. “Els russos van matar nou civils a la regió de Donetsk: sis a Sloviansk, un a Avdiivka, un a Bakhmut i un a Zaitseve. Entre els assassinats hi havia dos nens: un a Sloviansk i un altre a Zaitseve. 25 persones més van resultar ferides”, diu el missatge.

Segons Kyrylenko, “actualment és impossible determinar el nombre exacte de víctimes a Mariúpol i Volnovakha”, les dues ciutats ocupades pels russos i que també formen part d’aquesta regió.“Els russos assumiran la responsabilitat de cada crim a casa nostra”, va advertir el governador.

Les tropes russes van llançar ahir un nou atac massiu sobre la ciutat de Sloviansk, un dels principals enclavaments de Donetsk, on es van produir fins a 15 incendis a diversos punts de la ciutat, segons algunes fonts.

Després de la presa de la totalitat de la regió de Lugansk, els russos intenten fer-se ara amb la veïna Donetsk, on els ucraïnesos només controlen el 45% del territori.

Les dues regions formen el Donbàs, un territori prorus que reclama Moscou, i totes dues s’havien declarat repúbliques independents pocs dies abans que s’iniciés la invasió russa, el 24 de febrer passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona