Política

El TSJC qüestiona la nova llei del català i planteja portar-la al TC

El tribunal suspèn els tràmits per a l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà

Els magistrats consideren que el decret del govern aprovat al Parlament “suscita dubtes d’inconstitucionalitat”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) veu possible inconstitucionalitat en el decret del govern i la nova llei que va aprovar el Parlament sobre l’ensenyament de les llengües oficials a les escoles, després de la sentència que imposa un 25 % de classes en castellà. El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha reaccionat a la providència del TSJC assegurant que és una “victòria que ens diu que a les aules del país no aplicarem el 25% de castellà”.“Avui celebrem que el TSJC constati la impossibilitat d’aplicar percentatges en els aprenentatges a les aules”, ha afegit en una compareixença davant els mitjans.

El TSJC considera que la nova legislació sobre el català a l’escola impedeix executar legalment la sentència del 25% de castellà a les aules. Per això, tal i com va demanar l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), ha preguntat a les parts personades si hauria de presentar una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè aquest avaluï si la nova normativa s’adequa a la Constitució i a la jurisprudència sobre el català que va marcar la sentència de l’Estatut. El tribunal diu que la sentència del 25% es basava en una legislació anterior, i que la nova normativa és incompatible amb la sentència. A més, suspèn els tràmits per a l’execució forçosa de la sentència.

En una providència de sis pàgines, els magistrats reconeixen que el decret llei del Govern i la llei aprovada pel Parlament en les últimes setmanes “determinen la impossibilitat legal d’executar la sentència”, cosa que “suscita dubtes d’inconstitucionalitat” respecte d’aquests textos legals.

El 31 de maig passat, últim dia per complir l’execució forçosa de la sentència, la Generalitat va demanar que es declarés la impossibilitat legal d’executar-la i s’avalessin els diversos projectes lingüístics segons el decret llei aprovat dies abans. El decret disposa la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatge en l’ensenyament i ús de les llengües”, diu el mateix TSJC. Pocs dies després el Parlament va aprovar la llei 8/22.

L’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) va demanar que es declari que no existeix la impossibilitat legal d’executar la sentència i que el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, no l’ha complerta. Si el TSJC considerés que el decret llei 6/22 impedeix l’execució, l’AEB demanava que es plantegi qüestió d’inconstitucionalitat sobre aquest decret i que mentrestant es requereixi el compliment de la sentència. Alternativament, si es considera que no es pot executar la sentència, demana que es pregunti a les parts sobre les mesures a prendre per fer-la complir i les indemnitzacions que s’haurien de fixar. Per últim, l’AEB demanava al TSJC que declari que les mesures proposades pel Govern no són adequades per complir la sentència.

L’entitat demanava una multa de 1.500 euros diaris per al conseller d’Educació mentre no es constati que tots els alumnes de Catalunya reben almenys el 25% de les classes en castellà i que s’obrís un procés penal contra ell per desobediència.

Per la seva banda, la Generalitat va respondre a les peticions de l’AEB demanant que es declari la pèrdua sobrevinguda de l’objecte de l’incident d’execució o que se suspengui la tramitació de l’incident a l’espera que es declari la impossibilitat legal d’executar la sentència. Subsidiàriament, sol·licitava que es declarés que la Generalitat ja va complir la interlocutòria d’execució forçosa en haver “dictat les instruccions que garanteixen l’ús curricular i educatiu del català i el castellà en els termes de la normativa aprovada”.

L’Advocacia de l’Estat també destaca que el nou marc legal ha alterat el vigent en el moment que es va dictar la sentència del 25% de castellà, de manera que el tribunal “haurà d’apreciar la incidència d’aquestes normes legals sobre les mesures acordades” en la pròpia sentència.

Vistos els arguments de les parts i la nova normativa, el TSJC conclou que el decret i la llei determinen la impossibilitat legal d’executar la sentència i també “susciten dubtes seriosos sobre la seva validesa per vicis d’inconstitucionalitat”, i d’aquesta validesa depèn la decisió del tribunal sobre la impossibilitat d’executar la sentència o continuar amb l’execució forçosa. “Això ens obliga a plantejar la qüestió davant del TC”, diu el TSJC.

El tribunal adverteix que la llei estableix el castellà com a llengua d’ús curricular, “en contradicció amb el fonament constitucional que va determinar la sentència, i que es va concretar en el reconeixement del castellà com a llengua vehicular”. La sentència del 25%, diu el TSJC, es basa en un model de conjunció lingüística, cosa que no permet la nova normativa.

Per això, el tribunal dona deu dies a les parts perquè es pronunciïn sobre aquesta qüestió d’inconstitucionalitat per si la normativa vulnera la Constitució pel fet que el castellà no sigui considerada vehicular en l’ensenyament i sobre el fet que s’hagi regulat el seu ús mitjançant un decret llei, que està previst només en casos d’extraordinària i urgent necessitat. A més, suspèn els terminis per resoldre les peces d’execució forçosa de la sentència o d’inexecució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona