Política

Aragonès no tem que la suspensió trenqui el govern

Diu que no té informació de cap conseller que cregui que “no cal continuar treballant amb la mateixa confiança”

ERC defensa haver aplicat el reglament per no posar “cap ombra de sospita envers la corrupció”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va descartar que el suport a la suspensió que ahir va donar la seva formació, ERC, afecti de cap manera el futur del govern de coalició. “No tinc informació de cap membre del govern que cregui que no cal continuar treballant amb la mateixa confiança”, va assegurar ahir a la tarda, destacant que al país li cal un executiu “estable que pugui seguir treballant”. El president va defensar l’aplicació del reglament “com està previst en casos com aquest”, afegint-hi que “no és acceptable” barrejar “un judici per corrupció amb la lluita per la independència” de Catalunya.

Els republicans no van voler entrar a valorar les acusacions de “jutges hipòcrites” amb què Borràs va qualificar-los, juntament amb la CUP, i la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va preferir “treballar per la ciutadania, ser útils i no alimentar aquelles dinàmiques que ens n’allunyen”. Això sí, va recordar que no era una situació buscada pels republicans, que preferien que hagués dimitit, i va explicar que havien aplicat estrictament el que deia el reglament per no posar la institució sota “cap ombra de sospita envers la corrupció”. Per Vilalta, “cada passa de permissivitat que algú faci” amb acusacions de mala praxi desacredita les institucions del país.

Una interpretació ben oposada a la que feia el secretari general de Junts, Jordi Turull, que va criticar que la decisió d’ERC, la CUP i el PSC a la mesa “no prestigia la institució, la degrada”, ja que per primera vegada el Parlament “s’anticipa a la justícia espanyola” havent-se “sincronitzat” amb les tres formacions decidint qui en pot ser president. Turull va lamentar que les formacions usessin el reglament “per eliminar adversaris polítics” i va advertir que podran inhabilitar Borràs institucionalment, però “no políticament”. Va fer una crida a “aturar la dinàmica caïnita que impulsen alguns sectors independentistes”, afegint-hi que Junts “no atiarà la divisió”.

El diputat de la CUP Carles Riera va justificar la decisió de la mesa com a mesura “temporal” i “reversible” fins que hi hagi una sentència en el cas de presumptes irregularitats en la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes, argumentant que no suposa “l’assumpció de la culpabilitat”. Els comuns, per la seva banda, van qualificar de “vergonyosa” la declaració de Borràs, recordant-li que “més de cent diputats, que són el 75% d’aquesta cambra, avalen aquesta decisió”, va dir David Cid, en un cas que “no és de persecució política”, sinó de “corrupció”. Com Cs i el PP, van reclamar posar fi a l’interinatge, i, en el cas dels taronges, van demanar un ple específic per escollir nova presidència, mentre que Vox ho va a aprofitar de nou per reclamar l’article 155.

Borràs va rebre una allau de suports abans i després de reunir-se la mesa. Al voltant de 300 persones es van concentrar al davant del Parlament. Borràs va saludar-los acompanyada del diputat de Junts Francesc de Dalmases i de l’expresident Quim Torra. Els concentrats van lluir una pancarta amb el lema “Laura Borràs, no estàs sola, no és justícia és venjança” amb càntics de “Puigdemont, el nostre president” i crits de “traïdors” contra ERC i la CUP, amb xiulada inclosa quan arribaven alguns dels diputats.

ERC va denunciar que la diputada Najat Driouech havia rebut insults racistes i crits de “Mora de merda!”, que el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, va qualificar d“intolerables”.

Torra, partidari de trencar el govern

L’expresident de la Generalitat Quim Torra, que va ser inhabilitat per no haver despenjat una pancarta a favor dels presos polítics i que ha portat el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), va mostrar-se partidari, sense dir-ho obertament, que Junts abandoni la coalició de govern amb ERC. Tot i no ser militant del partit, va assegurar que “si la seva presidenta és suspesa i JxCat creu que no hauria de ser-ho, la reflexió condueix a una decisió claríssima”. Segons Torra, el militant de base “no entendria que el seu partit no prengués una determinada decisió”, va dir als passadissos de la cambra abans de reunir-se la mesa, on va donar suport a Borràs, qualificant d’ignominiós” que se li pengi l’etiqueta de ”corrupta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans