Política

ERC i Junts, enfrontats ara pel vot de Puig

Picabaralla per la signatura de l’acta

Els lletrats diuen que Puig no pot participar si no es reforma el reglament

El Parlament va tancar ahir el període ordinari de sessions sense que s’hagi signat l’acta dels plens en què es va comptabilitzar verbalment el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig. Segons la cambra catalana, els serveis del Parlament “encara no disposen del document de l’acta del ple del 6 i el 7 de juliol signat ni pel secretari, ni amb el vistiplau del president, ni aprovat”.

El ple del 6 i el 7 de juliol va ser el primer en què la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, va comptabilitzar verbalment el vot delegat, però no sortia al panell per no implicar-hi els funcionaris. Tot això es produïa després que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés el vot delegat de Lluís Puig, exiliat a Brussel·les. Ara caldrà veure com queda reflectit en les actes dels plens el fet que es comptabilitzés verbalment el seu vot sense aparèixer al panell. Una fórmula que van acordar els membres independentistes de la mesa.

D’altra banda, els serveis jurídics del Parlament consideren que cal una reforma del reglament de la cambra perquè el diputat de Junts Lluís Puig pugui participar telemàticament a les comissions. Segons va publicar ahir El Periódico, un informe dels lletrats diu que el reglament “dona per fet” el caràcter presencial de les sessions, i creuen que com que no hi ha “dubtes interpretatius” sobre el tema si la mesa accepta la participació telemàtica de Puig implicaria “una modificació implícita” del reglament, a banda “d’una innovació reglamentària”.

Sobre la decisió de la mesa de permetre la participació de Puig a les comissions, els lletrats alerten que si l’òrgan accedeix a la sol·licitud “aquesta decisió pot ser considerada, parlant en termes estrictament jurídics, com un acte que excedeix les seves funcions

LA DATA

06.07.22
Va ser el primer ple
en què el vot de Lluís Puig es va comptabilitzar verbalment i no va aparèixer al panell.

Batussa de piulades entre Borràs i Wagensberg

Els enfrontaments entre Junts i ERC es va traslladar ahir a l’arena de les xarxes socials. Borràs va obrir foc amb una piulada en què acusava directament Wagensberg, sense dir-ne el nom, de “bloquejar” les actes. “Avui he estat al Parlament signant les reconsideracions en relació amb el vot i la participació de Lluís Puig. Per tant, quan el secretari que bloqueja aquestes actes les signi, jo també ho faré. Jo comptava el vot i el signaré, com vaig fer amb l’admissió de Pau Juvillà”, va dir Borràs.

El diputat d’ERC i secretari quart de la mesa del Parlament, Ruben Wagensberg, va replicar a Borràs, advertint-li que, per tornar a comptabilitzar el vot delegat del diputat de Junts Lluís Puig, “i per garantir els drets d’aquest diputat, cal reformar el reglament de la cambra”.

Fonts pròximes a Borràs insisteixen que és Wagensberg qui ha signat primer aquesta acta. “L’acta se signarà, com totes. I tant. I reflecteix el que passa al ple: els vots emesos electrònicament i una menció al que verbalment s’afegeix”, va reblar Wagensberg.

Borràs, però, no es va aturar i hi va respondre: “Secretari 4t: l’acta, tal com ens vam comprometre a la mesa, reflectirà tots els vots dels diputats. Saps perfectament que els treballadors van demanar no reflectir-lo al panell però jo el compto verbalment i per escrit.I així s’ha de signar. El reglament…”, va escriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona