Política

Vuit morts al Donbass en un atac rus a una parada de bus

Cinc civils més moren en un incident separat a la mateixa regió, on Moscou consolida el seu avenç

Amnistia acusa l’exèrcit ucraïnès de violar les lleis de la guerra i posar la població en perill

Rússia va anunciar ahir avenços territorials al Donbass, a l’est d’Ucraïna, en una jornada cruenta en què vuit persones van morir en un atac rus a una parada d’autobús, i cinc civils més van morir en un atac ucraïnès al centre de Donetsk, capital de la regió minera.

Després de setmanes de tensa calma, els combats s’han intensificat als afores de Donetsk, però també en zones pròximes als principals bastions ucraïnesos, objectiu número u de la tercera fase de la campanya militar russa. Quant a l’evacuació de la població a les àrees de Donetsk sota control de Kíiv, ordenada diumenge pel president, Volodímir Zelenski, va molt més lenta del que s’havia previst.

Les autoritats separatistes acusen l’exèrcit ucraïnès d’atacar indiscriminadament la ciutat de Donetsk, sota control prorús des de la revolta armada del 2014. En una línia similar, Amnistia Internacional (AI) va denunciar ahir que les tropes ucraïneses violen les lleis de la guerra. “Les forces ucraïneses posen la població civil en situacions de risc en establir bases i operar sistemes d’armes en zones habitades per civils, fins i tot escoles i hospitals, per repel·lir la invasió russa que va començar al febrer”, indica l’ONG en un comunicat. Els atacs russos en zones poblades han causat la mort de població i han destruït infraestructura civil. “Estar en una posició defensiva no eximeix les forces armades ucraïneses de respectar el dret internacional humanitari”, conclou AI.

Tant la presidència com els ministeris ucraïnesos d’Afers Estrangers i Defensa van rebutjar de ple les crítiques de l’ONG. “L’únic motiu pel qual centenars de milers de ciutadans nostres estan vius i milions de ciutadans encara tenen casa és l’heroica entrega de l’exèrcit ucraïnès”, va replicar Oleksí Réznikov, ministre de Defensa. Réznikov va criticar l’informe d’AI per intentar desacreditar l’exèrcit ucraïnès, posar en peu d’igualtat l’autodefensa ucraïnesa amb l’agressió russa i qüestionar el dret dels ucraïnesos a oposar resistència als crims russos i a defensar casa seva. “Els russos ja han utilitzat tota mena d’armament, excepte el nuclear, contra la població civil. Els russos cometen assassinats massius de soldats, violen dones i nens, mutilen, roben, aniquilen tot allò viu. Els russos perpetren un genocidi contra el poble ucraïnès”, hi va afegir.

Blat robat

D’altra banda, el vaixell sirià Laodicea, acusat per Kíiv de transportar cereal ucraïnès robat i que va estar retingut diversos dies al Líban, va arribar ahir al port de Tartus, a l’est de Síria, segons va informar el Ministeri de Transports del país àrab. Precisament, el Líban és el destí on es dirigeix el Razoni, el primer vaixell carregat de blat ucraïnès que ha pogut sortir d’Ucraïna des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer passat, després d’un acord entre Kíiv i Moscou amb la mediació de Turquia i el patrocini de les Nacions Unides. Està previst que el Razoni arribi demà al port septentrional de Trípoli.

LA FRASE

Estar en una posició defensiva no eximeix l’exèrcit ucraïnès de respectar el dret internacional
Amnistia Internacional
ONG HUMANITÀRIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona