Política

El monument feixista de Montjuïc alerta el síndic

David Bondia obrirà una actuació d’ofici i demanarà informació a l’Ajuntament sobre l’espai dedicat als ‘caiguts’

El defensor creu que les modificacions fetes no alteren el significat del lloc

La Sindicatura de Greuges de Barcelona obrirà d’ofici una actuació sobre l’existència a la ciutat del monument feixista dedicat als caiguts, que en ple segle XXI conserva encara intacta la seva estructura monumental al baluard de Santa Elena del castell de Montjuïc.

En declaracions en aquest diari, el síndic, David Bondia, ha explicat que es portarà a terme aquesta investigació, en un procés idèntic al que ja s’ha encetat per saber quin nivell de despesa representa per a l’Ajuntament de la ciutat les visites de la família reial a Barcelona i la seva estada la palauet Albèniz, també a Montjuïc.

L’actuació d’ofici consistirà a recopilar informació a l’Ajuntament i, després d’analitzar-la, emetre un pronunciament. Quan va assumir el càrrec, Bondia ja va avisar que seria un síndic proactiu i no només reactiu a les queixes presentades pels ciutadans. A més, la vinculació de l’Ajuntament amb el monument és evident des del primer dia, ja que el 1940, quan es va inaugurar, la corporació hi va aportar 15.000 pessetes. Des del 2007 el castell és competència municipal i la Sindicatura es qüestiona el fet que des d’aleshores no s’hagi actuat sobre el monument.

Per la Sindicatura de Greuges s’hauria d’intervenir en el monument als caiguts de la mateixa manera que s’ha fet amb el nomenclàtor de la ciutat, del qual s’han eliminat alguns noms. “S’hauria d’intervenir en casos com aquest en tractar-se, malgrat les modificacions realitzades, d’un monument de caràcter feixista, inaugurat l’1 de desembre de 1940”, reflexiona David Bondia.

La referència del síndic a les modificacions fetes al monument fa referència a l’eliminació de la simbologia netament feixista, escut i jou i fletxes, i la substitució de la llegenda que hi havia en l’arc que domina l’altar per una altra i la col·locació d’una placa que recorda els feixistes afusellats allí i la resta de víctimes de la Guerra Civil.

Experts en memòria històrica, com ara l’historiador i advocat Josep Cruanyes, avisen que aquest tipus d’actuacions només fan que “blanquejar el franquisme” i que malgrat aquestes modificacions la signficació del monument continua sent la mateixa amb què es va dissenyar i construir. Un altre aspecte que comenta Cruanyes és la repercussió que tindrà per a monuments com el dels caiguts l’aplicació de la nova llei de memòria històrica aprovada pel Congrés dels Diputats.

També considera que a Montjuïc s’hi ha d’aplicar la nova llei la presidenta del grup de Junts a l’Ajuntament barceloní, Neus Munté. En declaracions en aquest diari, tant el grup de Junts com el d’Esquerra a l’Ajuntament van coincidir en la necessitat d’actuar al lloc. A més, Esquerra proposa que es faci un itinerari de memòria històrica pel castell de Montjuïc.

LA DATA

01.12.1940
Un diumenge
va ser el dia escollit per a l’acte d’inauguració del monument als feixistes afusellats a Montjuïc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona