Política

La protecció del consumidor no acabarà al TC

La Generalitat i l’Estat eviten la conflictivitat i s’imposa el respecte a les competències

La conflictivitat sovint és més notícia que l’absència de conflictivitat, però el govern de Pedro Sánchez no vol desaprofitar l’ocasió de subratllar que no és com el de Mariano Rajoy. Tot i que la via del recurs al Tribunal Constitucional era una opció, el Ministeri de Política Territorial que encapçala Isabel Rodríguez ha arribat a un acord bilateral amb la Generalitat per esquivar un possible recurs al TC en una matèria tan sensible com és la protecció del consumidor arran del Reial decret llei 24/2021, que transposa directives de la UE sobre els drets d’autor i el mercat únic digital.

Abans de consumar les hostilitats acudint al TC, els dos governs sempre poden afinar les seves discrepàncies sobre una llei i llimar asprors com si es tractés d’un arbitratge per evitar anar a judici. El fòrum per esquivar el recurs al TC és la comissió bilateral de cooperació (no s’ha de confondre amb la bilateral Estat-Generalitat).

Comissió de cooperació

La via d’explorar l’entesa en la comissió de cooperació està recollida en l’article 33.2 de la Llei orgànica 2/1979 del TC i es basa en un fòrum jurídic sense llum i taquígrafs en què els alts càrrecs de segon nivell dels dos governs poden dirimir les seves discrepàncies sobre la lletra petita d’una llei o un decret com si es tractés d’un arbitratge per evitar anar a judici.

El conflicte que s’evita ara naixia per l’article 46 del text refós de la llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris i altres lleis complementàries, perquè ve a ser modificat per l’article 82 del reial decret del 2 de novembre del 2021. En aquest cas, el govern espanyol és el que admet que ha de recular i totes dues parts acorden que La Moncloa farà els canvis que calguin per modificar el seu apartat 9 així com a l’afegit del nou article 10 per “garantir les competències de les comunitats autònomes en matèria de protecció de consumidors”.

117 acords des del 2019

Després de l’últim acord amb la Generalitat i de tres més firmats amb altres comunitats al juliol, el Ministeri de Política Territorial presumeix de forjar 19 acords aquest any 2022 fins ara i d’evitar, així, el risc dels corresponents 19 recursos al TC. Des de l’inici de la catorzena legislatura el desembre del 2019, hi ha hagut 117 acords finals: 108 acords finals totals i vuit més de parcials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona