Política

suècia

Suècia aprova la primera extradició a Turquia després de l’acord d’entrada a l’OTAN

Es tracta d’un ciutadà turc que ha estat condemnat a Turquia per delictes de frau comesos en 2013 i 2016

El govern suec ha confirmat aquest dijous que ha autoritzat l’extradició d’un ciutadà turc, la primera des que Turquia va acceptar aixecar el veto a l’entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN a canvi de diversos compromisos, com el lliurament de diversos ciutadans turcs radicats en aquests països.

L’autorització de l’Executiu socialdemòcrata suec es produeix després de rebre a la fi de juliol el vistiplau del Tribunal Suprem, que no veu riscos en el lliurament de l’individu, condemnat al seu país d’origen a 14 anys de presó per diversos casos de frau.

“Es tracta d’un cas rutinari. La persona en qüestió és ciutadà turc i ha estat condemnat a Turquia per delictes de frau en 2013 i 2016. La sol·licitud d’extradició va arribar l’any passat. Com és costum, el Suprem ha tractat el cas i ha conclòs que no hi ha impediments”, ha assenyalat en un comunicat enviat a la televisió pública SVT el ministre de Justícia, Morgan Johansson.

Justícia no ha confirmat si l’individu, que portava en presó preventiva des de finals de 2021, forma part de la llista lliurada a Estocolm pel govern turc, però segons SVT sí que apareix esmentat en mitjans turcs, encara que no per vinculació a organitzacions terroristes kurdes, sinó per frau.

L’individu, que va rebre estatut de refugiat a Itàlia en 2014 després d’haver estat rebutjat inicialment a Suècia, nega el delicte i ha assegurat davant els tribunals suecs que la seva condemna està relacionada amb la seva conversió al cristianisme, la seva negativa a fer el servei militar i l’origen kurd de la seva mare.

Turquia, Finlàndia i Suècia celebraran aquest mes una reunió per a verificar el grau de compliment dels compromisos acceptats a Madrid, la primera d’un comitè de seguiment, va revelar fa unes setmanes el ministre turc d’Exteriors, Mevlüt Çavusoglu.

L’anunci d’aquestes converses es va produir després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va advertir que encara pot reactivar el veto del seu país a l’adhesió de Suècia i Finlàndia, perquè el seu aixecament segueix “condicionat”.

Turquia havia bloquejat l’entrada de Finlàndia i Suècia en l’Aliança, argumentant que donen recer i suport a persones considerades terroristes per Ankara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona