Política

La proposta de Chaves d'ensenyar català en escoles andaluses desferma les ires del PP

Eleccions 9 de març

Estudiar català és possible en molts països d'Europa i d'Amèrica, però no a Andalusia. Per posar fi a la paradoxa, el candidat del PSOE a la presidència del govern d'Andalusia, Manuel Chaves, ha inclòs en el seu programa electoral per a les eleccions autonòmiques un proposta perquè la Junta es comprometi a promoure l'estudi de les llengües cooficials de l'Estat, és a dir, el català, l'euskera i el gallec. I el fet de veure aquesta idea en el programa electoral ha desfermat la ira del PP.

Amb la iniciativa els socialistes andalusos pretenen facilitar als seus ciutadans la recerca de treball a qualsevol lloc de l'Estat.
En concret, el programa estableix que la Junta “promourà l'ensenyament, en les escoles oficials d'idiomes, de les llengües espanyoles oficials, en aquells casos en els quals es doni una demanda accentuada, amb l'objectiu de facilitar-lo a aquells andalusos que ho necessitin per a la seva mobilitat laboral”.

Les reaccions no s'han fet esperar, i el president del PP andalús i candidat a la presidència de la Junta, Javier Arenas, s'ha afanyat a denunciar que Chaves avala així la discriminació dels que no poden estudiar o accedir a qualsevol treball en castellà a Catalunya.

En la mateixa línia, el líder del PP i candidat a la presidència del govern central, Mariano Rajoy, ha apel·lat avui al “sentit comú” de Chaves, i ha considerat “il·lògic” que s'estudiï en les escoles d'idiomes andaluses l'euskera, el català o el gallec.

El PP català també s'ha pronunciat al respecte i assegura que la proposta del PSOE andalús "li dóna la raó" en les seves denúncies, ja que "es reconeix" que a Catalunya "cal garantir la llibertat i el bilingüisme".

La candidata del PPC per Barcelona a les generals, Dolors Nadal, ha assegurat que amb aquesta idea el PSOE andalús, que és autor de la iniciativa, deixa clar que "a Catalunya no es compleix ni la Constitució ni l'Estatut".

El cap de llista de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha aplaudit avui aquesta proposta. "Em sembla molt bé tot el que sigui enriquir-nos, a través del coneixement de llengües", ha afirmat Duran en declaracions a Onda Cero.

Duran ha assegurat que si ell pogués aprendre "una altra llengua més" de les que ja parla, seria "perfecte", ja que "tot això és cultura i riquesa".

El PSOE creu que el PP fa una "cacera" contra el català
En resposta a la reacció del PP, el coordinador de campanya i secretari d'organització del PSOE, José Blanco, ha qualificat aquest dilluns de "despropòsit" les paraules de Rajoy contra la proposta de Chaves: l'ha acusat d'emprendre una "cacera" contra una llengua cooficial de l'Estat i li ha demanat que expliqui per què a les escoles oficials d'idiomes s'ha de poder aprendre alemany, xinès i japonès, però no català, gallec i basc.

Blanco també ha recordat al líder del PP que l'ensenyament del català a les escoles oficials d'idiomes "no és una proposta novedosa" perquè ja funciona amb total normalitat a les escoles oficials d'idiomes de Madrid, governada pel PP, i a les universitats públiques de la capital de l'estat, on hi ha càtedres de català. A més, ha afegit, "no es tracta d'una imposició a l'escola pública obligatòria, sinó que aquell que vulgui pugui estudiar un idioma".

L'origen
José Antonio Sierra, membre de l'associació que va promoure la proposta sobre l'aprenentatge del català a Andalusia, que ha estat inclosa mitjançant una esmena en el programa electoral del PSOE-A, ha dit avui que el que és "sorprenent" és que s'ensenyi a l'estranger i no en altres territoris de l'Estat.

Sierra, que va ser director de l'Institut Cervantes a Dublín i que actualment està jubilat, ha explicat que ja el 1975 es van anunciar cursos d'espanyol, català, gallec i euskera en aquell centre, encara que només es va impartir el de català perquè no hi va haver suficient demanda per a la resta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona