Política

El Poder Judicial censura el discurs que aposta per desjudicialitzar el procés

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, alerta del “risc de fugida de la llei” i de “la impunitat de determinats subjectes”

La consellera Ciuró vol que dimiteixi

Mentre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tornava a insistir ahir que esperava veure concrecions en la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i Espanya, des de la capital espanyola el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, aprofitava el discurs d’obertura de l’any judicial per carregar contra aquesta possibilitat i “el recent discurs polític” que la defensa alertant que “hi ha el risc que, si es materialitza aquesta anunciada desjudicialització, el que s’acabi produint és una fugida de la llei o, el que és més greu encara, del principi d’igualtat en la seva aplicació”.

En la seva intervenció va assegurar que l’actuació de la justícia en el conflicte català és un dels elements que han contribuït a la “gradual i cridanera” millora de la imatge que la ciutadania té del poder judicial, i va defensar l’actuació de jutges i fiscals per “preservar la nostra convivència i garantir la primacia de la nostra Constitució”. Lesmes va censurar els discursos que parlen de “fugir dels jutges” a Catalunya “com si fossin aquests els que haguessin provocat els conflictes amb les seves actuacions en defensa de la legalitat”.

El president del Consell General del Poder Judicial també va alertar del risc de neutralitzar sentències “que no són conformes amb l’interès polític del moment”, tot i admetre que a vegades la política pot adoptar mesures excepcionals per solucionar o mitigar problemes de naturalesa territorial.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va reaccionar demanant que plegui en considerar que les seves declaracions són “intolerables” i “evidencien que la cúpula judicial de l’Estat no és imparcial i vol continuar la repressió política”. En una piulada va manifestar que “ha de dimitir immediatament i que el Congrés dels Diputats l’ha de reprovar per aquesta actitud perillosament antidemocràtica”.

LA FRASE

Hi ha el risc que, si es materialitza la desjudicialització s’acabi produint una fugida de la llei
Carlos Lesmes
PRESIDENT DEL CGPJ I DEL SUPREM
Renovar el CGPJ o dimissió

Lesmes envia l’ultimàtum a Sánchez i Feijóo

Com ja és habitual els darrers anys, Lesmes va tornar a demanar al PSOE i al PP que es posin d’acord per renovar els càrrecs al Consell General del Poder Judicial. Aquesta vegada va anar més enllà i va demanar una “solució definitiva” en “les pròximes setmanes, i va amenaçar de dimitir si no s’atén la petició que va fer al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. La renovació del CGPJ està bloquejada des de fa més de tres anys i mig. Lesmes va assegurar que només un cop feta la renovació es podrà reformar la llei sobre el model d’elecció dels seus membres.

Iglesias i les euroordres

Nega cap “humiliació” i diu que el procés és viu

Les declaracions de fa dos anys de l’aleshores vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, assegurant que la justícia espanyola havia estat “humiliada” pels tribunals europeus amb el reconeixement de la immunitat d’Oriol Junqueras i per les negatives dels tribunals de Bèlgica i Alemanya a complir les ordres d’extradició de Carles Puigdemont van tornar a ser protagonistes del discurs de Lesmes, que les va qualificar de “desafortunades” i va recordar que encara s’ha de pronunciar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les qüestions prejudicials plantejades pel jutge Pablo Llarena a les negatives a les euroordres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona