Política

La justícia argentina confirma l’anul·lació del processament de Martín Villa per crims contra la humanitat

L’alt tribunal penal confirma la decisió que la Cambra Criminal ja va dictar el 24 de desembre, rebutjant el recurs presentant per associacions de víctimes i de memòria històrica

La Cambra Federal de Cassació Penal argentina, màxim tribunal penal del país, ha ratificat l’anul·lació del processament de l’exministre de Franco Rodolfo Martín Villa pels crims comesos durant la Transició, avançada per la Cambra Criminal i Correccional el 24 de desembre de l’any passat. Considera inadmissible el recurs presentat per la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (Ceaqua) per la mort de quatre persones a Vitòria el 1976 i l’assassinat d’un jove en els Sanfermines del 1978.

La jutgessa argentina María Servini, que des del 2010 instruïa una causa pels crims contra la humanitat comesos durant el règim franquista, va ordenar el 16 d’octubre de 2021 el processament de l’exministre franquista.

La Cambra Criminal i Correccional Federal Argentina va dictar una resolució el 24 de desembre de 2021 en què va acordar decretar “falta de mèrit” en el processament de Villa i demanava que per continuar les diligències d’investigació calia acreditar d’una forma “més sòlida i argumentada la responsabilitat de l’imputat en els fets denunciats”. També va argumentar que l’exministre havia argumentat en una declaració voluntària davant de Servini el setembre de 2021 que “la Transició va ser el contrari a un genocidi i als delictes de lesa humanitat, va ser un procés de reconciliació entre els espanyols i de recuperació de les llibertats”.

Ara, finalment, el màxim tribunal penal argentí ha confirmat l’anul·lació del processament. En una vista celebrada la setmana passada, el 15 de setembre per videoconferència, l’advocat de Martín Villa va defensar que no hi havia “cap prova” de la participació de l’exministre espanyol en els delictes denunciats per Ceaqua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia