Política

El govern prioritzarà l’acció social per facilitar-se suports

Tramitarà primer els textos legislatius més avançats i els que puguin assegurar-se l’aprovació al Parlament

Potenciarà mesures més transversals, sobretot en l’aspecte energètic i el feminista

El renovat govern és conscient de la posició de feblesa en què ha quedat, i no es complicarà la vida plantejant qüestions que puguin ser font de discòrdia i evidenciïn la seva minoria parlamentària, més enllà del que considera els grans consensos de país. Ans al contrari, prioritzarà les accions de caràcter més social i transversal que li facilitin els suports necessaris per tirar endavant al Parlament. Un pur exercici de supervivència i realisme, al cap i a la fi, que va pactar ahir al matí en una reunió pràctica inicial de treball de més de tres hores a la sala Torres Garcia de Palau, que va servir per repassar de manera més informal que en un Consell Executiu, amb la presència d’altres col·laboradors més enllà dels consellers, tant les accions del pla de govern com les del pla normatiu, és a dir, els textos de caràcter legislatiu.

Va ser, en tot cas, una trobada “més natural i menys encarcarada” que les últimes cites amb presència de consellers de Junts, segons descrivien fonts presents, com provaria, segons elles, el fet que tots els membres del govern van intervenir diversos cops i van allargar així la matinal ben bé una hora més del previst. “Tots els consellers s’han conjurat per iniciar la nova etapa sense soroll i posant encara més el govern al servei de la ciutadania”, resumia la portaveu, Patrícia Plaja, que ratificava com a eixos principals de la legislatura l’assoliment, a través de la negociació, de la fi de la repressió i que Catalunya torni a votar en un referèndum. En aquest sentit, tot i que no figurava en l’ordre del dia, en la reunió també es va parlar de l’Acord de Claredat plantejat per Aragonès en l’últim debat de política general, que malgrat que no va rebre l’aval del Parlament, ahir va assolir un “ampli consens” també entre els nous consellers.

Pel que fa als altres continguts tractats, en el cas del pla de govern Plaja va reiterar que el gruix “no es modificarà”, si bé és probable que es toquin alguns aspectes concrets perquè sobretot els nous membres “hi voldran dir la seva i marcar el seu perfil”. Pel que fa al pla normatiu, que es va acordar que avanci a les properes setmanes la revisió que ja tenia prevista a final d’any, Plaja també va ser clara: es prioritzaran, a més dels que ara ja estiguin molt avançats, els projectes de llei “que tinguin més impacte social i els que puguin assolir un consens més ampli al Parlament”. El president Pere Aragonès, en aquest sentit, va encarregar a cada conselleria que revisi les accions que fixa com a prioritàries en els propers mesos, i que ho faci tenint en compte les que siguin més “transversals”. És a dir, les que abracin capes més àmplies de la població, davant de les que afectin sectors més específics, i de retruc “impactin en la totalitat del govern”, fet que implicarà una major col·laboració interna, que va demanar que es potenciï. Ho va fer sobretot en l’àmbit de la transició energètica o l’anomenada “revolució verda” –el que va centrar més temps ahir, donada la crisi mundial de subministraments–, ja que es vol que els projectes de tots els àmbits tinguin present que han de ser “el més sostenibles possible” des de la contractació fins a la implantació, fet que implica un treball més coordinat. Plaja, a més, va posar la mirada feminista i la protecció del català com dues prioritats cabdals més que han d’impregnar la feina transversal del govern.

En aquest sentit, la portaveu aprofitava per defensar que Polítiques Digitals hagi passat de Territori a dependre del Departament de la Presidència, ja que “és un exemple clar que han de ser transversals i no se centraran a partir d’ara en un compartiment estanc”. “Se’ls dona la importància que tenen”, deia, davant les crítiques de Junts, que ha posat en dubte que ERC continuï la feina endegada.

Sánchez avala l’oferta a l’executiu, que topa amb Illa

Plaja va reiterar que el president Aragonès no pensa sotmetre’s a una qüestió de confiança, després que Junts ho posés la vigília com a condició per negociar els comptes. El govern va constatar ahir que és “una prioritat” aprovar-los, però veient la situació també va posar sobre la taula l’opció d’una pròrroga, mentre va evitar especular sobre un eventual suport del PSC. El president espanyol, Pedro Sánchez, constatava tot just ahir que “ERC no vol parlar amb el PSC”, i avalava l’estratègia d’oposició, que segons ell marca Salvador Illa, d’allargar la mà per aprovar el pressupost en benefici de “l’estabilitat”. Sánchez, a més, refermava la voluntat de diàleg amb el govern i d’abordar la reforma del delicte de sedició, tot i que recordava que no té majoria absoluta.

Illa, entretant, va criticar a Onda Cero que serà “una greu irresponsabilitat”, vist el seu oferiment, que el govern no tingui pressupost nou l’1 de gener. A més, va qualificar de “ridícul” que es reunís ahir, Dia de la Hispanitat. “Volen assenyalar permanentment que es desmarquen del dia i d’un sentiment que també és molt ampli a Catalunya com el de celebrar pertànyer a Espanya”, va censurar. Plaja li va replicar: “El govern es reuneix cada cop que ho creu necessari, i no hi havia temps per perdre.” “No ens ha condicionat que sigui 12 d’octubre, és una festivitat no compartida per aquest govern”, etzibava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona