Política

Puigdemont avisa: “L’Estat no busca solucionar el conflicte sinó liquidar-nos com a nació”

El president del Consell per la República adverteix que la reforma de la sedició no suposa cap benefici per a la resolució del conflicte

Assegura que no busca cap “solució personal” perquè això suposaria una “renúncia política” que no pensa acceptar

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit aquest diumenge no pensa acceptar cap “solució personal” que suposi una “renúncia política” després de mantenir la seva estratègia a l’exili.

Puigdemont ha publicat aquest diumenge un text amb motiu dels cinc anys de la seva arribada a Bèlgica, després de la destitució del seu govern a través de l’article 155. El president del Consell de la República ha recordat que van arribar a l’exili amb el propòsit de “continuar el camí decidit pel poble i les institucions de Catalunya” i fer-ho “en millors condicions que no pas des de l’interior, “on l’Estat espanyol havia desfermat una repressió política i civil embogida i sense precedents”.

El president ha subratllat que l’objectiu que es van marcar aleshores va ser “reforçar la posició que mantenia una societat civil mobilitzada i unida”, “refer-nos del cop del 155” i continuar el procés amb les mateixes premisses que l’havien fet possible: “Unitat política, mobilització ciutadana, no violència i democràcia”.

“Durant tot aquest lustre he procurat mantenir la meva acció política en el mateix marc. No m’he quedat reclòs, sense sortir de Bèlgica, ni callat, ni inactiu. Poden canviar tàctiques i algunes estratègies determinades, sobretot a causa de les circumstàncies. Però el sentit de l’estratègia general és el mateix, i no hi ha cap motiu per canviar-lo”, ha assegurat Puigdemont.

És més, segons ell, tot el que ha passat des que van marxar a l’exili “reforça la necessitat de mantenir la posició”. “Si l’Estat la manté, nosaltres no tenim cap justificació política per no fer-ho. Potser n’hi ha de personal, però no pas de política”, ha sentenciat.


Defugir “solucions personals”
En aquest sentit, ha afirmat que en aquests cinc anys no ha “buscat cap  solució personal” ni ha demanat a ningú que ho fes en el seu nom. “No he buscat de quina manera passaria menys anys en una presó espanyola, ni he esperat per a mi els beneficis que s’apliquen a altres”, ha reblat.

L’eurodiputat de Junts ha remarcat que sempre ha rebutjat les “solucions felices” que li han proposat diversos interlocutors, inclosa “gent del PSOE, que diverses vegades m’ha vingut a veure per generar-me expectatives d’un bon tracte, via reforma del codi penal, i un indult”, sempre que ell acceptés comparèixer davant el Tribunal Suprem espanyol. Puigdemont ha insinuat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està al cas d’aquests oferiments: “Segur que sap de què parlo”, ha incidit.

No obstant això, Puigdemont ha qüestionat quin “benefici” podria aportar la reforma del delicte de sedició “per a la resolució del conflicte polític entre Espanya i Catalunya”. “Puc entendre els beneficis que té per a l’Estat espanyol el fet que jo acceptés una resolució basada en la reforma del codi penal, però els beneficis per al procés independentista no els veig per enlloc”, ha advertit.

El líder independentista ha lamentat que malgrat haver demanat tant en públic i en privat que li respectin la seva estratègia, “en les converses entre el PSOE i ERC torna a sortir la necessitat de resoldre la meva situació personal”. “Si no els ho he demanat ni els ho he autoritzat, per quina raó hi insisteixen? Què busquen?”, ha preguntat.

“Alguns serien feliços de veure’m declarar voluntàriament al Suprem, i es desviurien perquè fos indultat als tres anys de la condemna. Per la meva vida personal això seria un alleujament. Però seria una renúncia política que no estic disposat a acceptar”, ha avisat.

El polític català ha denunciat que durant cinc anys ha “aguantat tota mena de campanyes brutes, amenaces molt greus, seguiments, espionatges i assetjaments familiars”. Segons ell, aquest “joc brut” ha buscat desmuntar-lo “personalment” com a manera de desmuntar-lo “políticament”. Però aquests “esforços” per neutralitzar-lo, ha dit, l’han fet “més resilient davant les adversitats” i li han donat “més raons continuar confrontant-me a un Estat que no busca liquidar el conflicte sinó liquidar-nos com a nació”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona