Política

RENATA BEDÓS STOUT

CAP DE L’OPOSICIÓ A CUBELLES (PSC)

“Necessitem un govern amb una visió de Cubelles molt més àmplia”

“Sempre hem tingut la mà estesa, ens hem posat a disposició del govern, però mai no ens han demanat ajuda”

“Creiem que governarem en el pròxim mandat i estem parlant molt amb els veïns, que és una cosa que el govern no fa”

Cubelles ja no és aquell poble de 3.000 habitants on nosaltres vam créixer
Sap molt de greu que els joves hagin de créixer sense escola de música, sense centre cultural...

Apassionada de la gestió pública i el desenvolupament local, es va involucrar en política municipal l’any 2015 amb l’exregidor Xavier Grau, amb la voluntat de donar continuïtat al compromís de futur del PSC a Cubelles. Segons ella, la voluntat del PSC sempre és incorporar gent que pugui continuar amb el projecte més enllà del candidat immediat per garantir el treball pel poble també a llarg termini, i això l’ha portat a encapçalar la llista de les passades eleccions i la de les del 2023.

Quines són per al PSC les prioritats de Cubelles?
Fa quatre anys, quan vam elaborar el programa electoral, ja dèiem que volíem que Cubelles fos un lloc per viure, per gaudir i per treballar. Creiem que en el dia d’avui aquests requisits no es compleixen i treballem per fer-los realitat. Volem que hi hagi serveis, ocupació, que els joves tinguin oportunitats per gaudir i treballar... I això no passa. Més enllà dels serveis públics, hi hauria d’haver tota una sèrie de projectes estratègics per al municipi, que avui no hi són.
Han aconseguit impulsar alguna proposta del seu programa electoral des de l’oposició?
No, malauradament. Sempre hem tingut la mà estesa, ens hem posat a disposició del govern. Érem conscients de les mancances del govern municipal i hem pogut comprovar que Cubelles està molt aïllat del seu entorn. Ara, per exemple, Cunit ha aconseguit un acord per garantir un estalvi als seus habitants en el pagament del peatge de la C-32. A Cubelles no hem aconseguit res, malgrat que el peatge està situat al terme municipal de Cubelles. Tampoc no veiem grans inversions de la Diputació, quan sí que n’hi ha en altres municipis. Nosaltres sempre hem estat a disposició del govern per ajudar-los a aconseguir subvencions, però mai no ens ho han demanat... Igual que no ens han donat l’oportunitat de col·laborar quan han aprovat les coses. En algun moment ens han dit que volien que col·laboréssim en el pressupost, però en el dia d’avui no hem rebut cap trucada per parlar del pressupost del 2023, i aquest pressupost és molt important perquè no sabem qui el gestionarà.
Què en pensen?
A nosaltres ens sap greu perquè creiem que, més enllà de ser un partit a l’oposició, representem 1.037 vots a les eleccions de 2019. Som la segona força més votada, i el 2019 vam aconseguir els millors resultats del PSC a Cubelles. I no demanem entrar al govern, sinó poder formar part dels projectes de futur del municipi.
Reclamen una política de més consens?
Totalment! En l’últim pressupost el govern va proposar destinar una partida molt gran a condicionament de carrers i nosaltres vam demanar que una part d’aquesta partida es destinés a empreses d’inserció laboral per donar la possibilitat de treballar a les persones que tenen més dificultats d’inserció, un sector que conec professionalment. El regidor d’Hisenda va dir que en prenia nota, però en el dia d’avui ni tan sols ens han preguntat com es pot tirar endavant. I això ens sap greu perquè nosaltres no diem que no es facin els seus projectes. El que diem és que es facin amb un doble profit: condicionar els carrers i donar ocupació a col·lectius vulnerables.
Aquesta proposta forma part d’una visió global del municipi... Aposten per un canvi de model en la política municipal?
El que nosaltres els diem, i sembla que els molesta, és que Cubelles ja no és aquell poble de 3.000 habitants on nosaltres vam créixer. Ells diuen que van créixer a la Cubelles dels 1.500... Encara més enrere... Però avui en dia els nostres fills s’estan criant en una Cubelles amb 17.000 habitants. I això no vol dir que no hi hagi orgull de poble, però em sap molt de greu que els joves d’ara hagin de créixer en una Cubelles sense escola de música, sense centre cultural, on no hi ha cinema ni accés al teatre, no hi ha cicles formatius als instituts... Els joves no tenen les oportunitats que hauria de garantir una ciutat de 17.000 habitants. El govern continua tenint una visió de poble petit... Al ple del setembre vam fer una moció amb algunes propostes perquè tenim el mateix programa de festa major de fa 30 anys: la Maravella, la sortida dels balls, la missa... I s’ha de mantenir perquè hi ha gent que vol que la Maravella porti 30 anys venint a Cubelles però falta oferta per a altres grups de la població: els joves i els infants. Es va decidir que els firaires no vinguessin a Cubelles i els nens s’han quedat sense oferta. Potser no han de venir firaires, però has de donar una oferta alternativa per al públic infantil. Necessitem un govern amb una visió de Cubelles molt més àmplia, que incorpori persones, independentment de si són o no de Cubelles de tota la vida.
Com és la relació amb el govern? Hi ha influït d’alguna manera la pandèmia?
La relació personal és bona. Amb el regidor de la CUP, pràcticament no hi tenim tracte, però amb la resta de regidors tenim una bona relació. En l’àmbit polític, però, ens dol que no comptin amb nosaltres pràcticament per a res. Pel que fa a la pandèmia, jo no sé si se’n recorda la senyora alcaldessa, però jo vaig intentar ajudar-la en tot el que va ser necessari. Feia poc que havia començat el mandat i a mi no m’hauria agradat estar en el seu lloc. Jo, personalment, em vaig oferir i vam tenir converses molt afables i molt sinceres... Crec que ara ja no se’n recorda. Però també ens dol que facin servir la pandèmia com a excusa per no tirar endavant depèn de quins projectes. Que arribés la pandèmia no era una excusa per no tirar endavant el projecte de reforma del passeig marítim. Els treballadors municipals treballaven des de casa. Es podia haver fet i ara ens trobarem amb una reforma que coincidirà amb l’època de Setmana Santa, que segurament és la temporada alta de molts negocis de la zona... També es va perdre una subvenció a Can Travé... I no entenem per què es fa servir la pandèmia com a excusa... I respecte a la gestió que es va fer, malgrat que ells es queixen que nosaltres fem una oposició dura, mai no hem criticat la gestió municipal d’aquell moment perquè tots vam entendre que la situació era difícil i entenem que nosaltres, en aquella situació, també hauríem comès errades. No hem fet servir mai la pandèmia per atacar el govern.
Quina oposició diria que fan?
Fem crítica constructiva, amb dades i arguments; mai no hem estat destructius, mai no hem utilitzat l’insult ni les males formes. Jo soc seca parlant, però mai no hem faltat al respecte a ningú.
Hi ha inèrcies que han quedat del que es va activar durant la pandèmia?
Durant el mandat passat es va iniciar el projecte de la biblioteca, que fa dos anys que està construïda i han trigat dos anys a posar-la en marxa. No és per la pandèmia... No sé si és que no n’han sabut o no han pogut, però han trigat dos anys a comprar uns mobles. Ara diuen que la culpa és de l’increment dels preus per la guerra, quan els haurien d’haver comprat quan ni tan sols sabien que hi hauria una guerra. Utilitzen la pandèmia i la guerra com a excusa de mal pagador. Per què a Sant Pere de Ribes han construït un teatre i han rehabilitat un castell? Perquè el govern ha estat capaç!
Creuen que influeix el fet que hi hagi tants partits al govern?
Bé, és que nosaltres creiem que, en el fons, al govern només n’hi ha un, de partit, que és Unitat Cubellenca. I la resta no tenen perfil propi. I aquest és un dels motius pels quals no hi ha conflictes, ja que no hi ha diferències ideològiques dintre del govern. Cadascú governa com vol, però rarament sentim la veu dels diferents grups que formen part del govern. No sabem la seva opinió en temes que són importants per al futur de Cubelles. Al final, argumentem i expliquem més des de l’oposició que no des del govern. No hi ha discussions entre ells perquè no tenen una posició pròpia, i al final el que importa és el que decideix Unitat Cubellenca.
Com explicaria que, després, a l’hora de fer llistes hi hagi tant de fraccionament?
El mandat passat, vam ser el municipi de Catalunya amb més partits al consistori. Hi havia nou grups i el grup majoritari tenia quatre regidors. Per tant, la governabilitat era complicada. En les últimes eleccions ja es va reduir el nombre de partits i creiem que aquesta tendència es repetirà. Crec que els partits que aconseguirem uns bons resultats serem Unitat Cubellenca i nosaltres, i aquí és on s’haurà de decidir l’alcaldia. La resta crec que perdran vots, però és una opinió personal.
Estan preparant la campanya?
Sí. Creiem que governarem en el pròxim mandat i estem parlant molt amb els veïns, que és una cosa que el govern no fa. Parlem amb veïns, entitats, estem a disposició de la ciutadania. Moltes de les preguntes que fem al ple són preguntes que ens fan arribar els veïns. A l’últim ple vam preguntar sobre una suposada zona verda on la primera actuació que es va fer va ser tallar els arbres...
Quines són les principals preocupacions dels veïns?
La gestió de contenidors, de la via pública... Hi havia un gran pla per millorar alguns carrers i n’hem millorat alguns, però Narcís Bardají abans de les obres no s’inundava i ara sí... Hi ha problemes de pudors en algunes zones i veuen poca iniciativa... Van crear un sistema de descomptes per incentivar el comerç local, però els comerciants no cobren els descomptes des del mes de maig, i això no només no els ha ajudat, sinó que els ha generat un problema important, i veuen que la gestió no és bona. Els mitjans hi són! Cubelles és un municipi econòmicament sanejat, però en moltes coses van tard i malament. I volem revertir això.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona