Política

perú

Manifestants que demanen la renúncia de Boluarte tallen carreteres per tot el Perú

La Fiscal general del Perú denuncia l’expresident Castillo per rebel·lió i conspiració

Centenars de manifestants que demanen el tancament del Congrés peruà i la renúncia de la presidenta Dina Boluarte han ocupat aquest dilluns les instal·lacions i pistes de vol de l’Aeroport Internacional Alfredo Rodríguez Ballón, a la ciutat peruana Arequipa, la segona major del país.

Simultàniament, almenys 25 punts de la xarxa de carreteres peruanes, entre elles les carreteres panamericanes Sud i Nord, han estat tallades per manifestants que demanen la renúncia de la presidenta Dina Boluarte i el tancament del Congrés, segons informacions facilitades per la Policia Nacional peruana.

El punt on s’han registrat protestes més nombroses és la localitat de Chala, a la regió meridional d’Arequipa –un dels bressols de la mineria peruana–, on prop de 4.000 persones participen en una protesta que va ser de les primeres a començar en tot el país.

Fiscalia presenta càrrecs contra Castillo

D’altra banda, la fiscal general del Perú, Patricia Benavides, ha presentat aquest dilluns davant el Congrés una denúncia constitucional contra l’expresident Pedro Castillo, i tres dels seus ministres, per la presumpta comissió de delictes com a rebel·lió, conspiració i altres.

El document, al qual va tenir accés Efe, assenyala Castillo com a “presumpte coautor del delicte contra els Poders de l’Estat i l’Ordre Constitucional–Rebel·lió” i, “alternativament, pel delicte contra els Poders de l’Estat i l’Ordre Constitucional–Conspiració”.

A més, acusa l’exmandatari, actualment detingut, com a presumpte autor del delicte contra l’administració pública, en la modalitat d’abús d’autoritat, i dels delictes contra la tranquil·litat pública i contra la pau pública, en la modalitat de greu pertorbació de la tranquil·litat pública.

L’expresident destituït, Pedro Castillo, roman detingut després de ser destituït dimecres passat pel Congrés, després de dictar la dissolució del Legislatiu i anunciar que conformaria un Executiu d’emergència, governaria per decret, convocaria una assemblea constituent i duria a terme una reorganització del sistema judicial.

El nou govern del Perú plantejarà que els presidents siguin destituïts per corrupció

El govern del Perú plantejarà al Congrés una reforma política que comprendrà, entre altres temes, la inclusió del delicte de corrupció com una causa per a destituir un president de la República, segons ha anunciat aquest dilluns el ministre de Defensa, Alberto Otárola.

“Proposarem que s’agregui una clàusula a l’article 117 de la Constitució que contempli aquesta possibilitat”, va anunciar el ministre de Defensa en declaracions al Canal N de televisió. L’article 117 estableix quatre causes per les quals un president en funcions pot ser destituït, entre les quals es troben traïció a la pàtria o impedir el funcionament del Congrés, però no corrupció ni delictes comuns.

Otárola ha assenyalat, sobre aquest tema, que l’Executiu que va assumir funcions el passat dimecres considera que s’han de “reformar els articles que fan difícil o molt poc probable que el president pugui cessar en el seu càrrec a causa d’evidents actes de corrupció i per atemptar contra l’estat de dret”.

L’ONU tem una escalada de tensions al Perú i demana contenció a totes les parts

L’Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans ha expressat avui el seu temor per una possible escalada de les tensions al Perú davant l’augment de les protestes en diverses regions del país, en les quals ja han mort dues persones, i ha demanat tant a manifestants com a la policia que actuïn amb contenció.

“Ens preocupa profundament que la situació pugui agreujar-se”, ha indicat en un comunicat la portaveu de l’oficina de Nacions Unides Marta Hurtado, qui ha demanat a les autoritats que “respectin les seves obligacions en matèria de drets humans i permetin exercir el dret a reunió pacífica i les llibertats d’opinió i expressió”.

La portaveu també ha advertit que en alguns casos la policia podria estar exercint un “ús innecessari i desproporcionat de la força” a l’hora de respondre a les protestes.

Furtat també ha reclamat les autoritats peruanes a garantir que els periodistes puguin treballar “sense por a la intimidació”, després que alguns reporters hagin resultat ferits quan cobrien les protestes, en convertir-se en objectiu tant de la policia com dels manifestants en alguns casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials a la demarcació

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES