Política

BRASIL

Un partit aliat de Lula demana a la Cort Suprema la detenció de Bolsonaro

El Partit Socialisme i Llibertat (PSOL) acusa en el seu recurs el líder ultradretà d’haver incentivat els seus seguidors a protagonitzar actes violents en rebuig a la victòria electoral de l’ara president

L’exmandatari va marxar a Miami abans de la investidura del seu successor

L’esquerrà Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), una de les formacions que va donar suport a l’elecció de Luiz Inácio Lula da Silva com a president del Brasil, ha presentat aquest dilluns un recurs perquè la Cort Suprema ordeni l’arrest de l’ara exmandatari Jair Bolsonaro.

El recurs davant el Suprem Tribunal Federal (STF) presentat pels parlamentaris del PSOL acusa el líder ultradretà d’haver incentivat els seus seguidors a protagonitzar actes violents, com ara bloquejos de carreteres i atacs a edificis públics i vehicles, en rebuig a la victòria electoral de Lula.

La petició s’ha fet un dia després que el líder progressista assumís novament la presidència del Brasil per a un tercer mandat i quatre dies després que Bolsonaro abandonés el país sense participar en la investidura del seu successor i es refugiés en una residència a Miami (Estats Units).

D’acord amb versions de premsa, el líder ultradretà va abandonar el Brasil precisament pel seu temor que, ja sense el fur com a mandatari, qualsevol jutge de primera instància ordeni el seu arrest en algun dels diferents processos que hi ha oberts en contra seva.

El PSOL indica a la seva petició que l’exmandatari està en condicions de ser arrestat pel fet que ja no compta amb la prerrogativa del fur.

El partit esquerrà també sol·licita que la Cort Suprema ordeni l’aixecament dels sigils telefònic i telemàtic de Bolsonaro perquè la Policia Federal pugui revisar els missatges en la recerca de possibles proves i eviti la destrucció d’eventuals evidències.

També requereix que la justícia confisqui el passaport de l’excap d’Estat per evitar que, en cas que torni al Brasil, pugui tornar a abandonar el país.

La diputada Samia Bomfim, portaveu del PSOL a la cambra baixa, ha afirmat que un procés en mans del Suprem que investiga actes antidemocràtics, en què el líder ultradretà és un dels acusats, ja va aixecar proves que permeten que Bolsonaro sigui responsabilitzat.

Aquest procés investiga manifestacions en què grups de bolsonaristes, instigats pel seu líder, van defensar propostes colpistes, com el tancament del Congrés i del Suprem, i van posar en dubte el funcionament de les institucions al Brasil i del sistema electrònic de votació.

“Ha de ser responsabilitzat pel mal que va fer al Brasil. Cal que el principal líder d’aquests sectors, que ja no és president de la República, també sigui responsabilitzat per aquests fets”, ha afirmat la parlamentària.

El principal líder del PSOL, el diputat electe Guilhermo Boulos, ha afirmat que els crims practicats per Bolsonaro i per membres del seu govern han de ser sancionats.

“Sense amnistia. No es tracta de revengisme i sí de complir la llei i de fer justícia”, ha afirmat Boulos a les seves xarxes socials, al rebutjar la possibilitat que s’ofereixi algun tipus de perdó a l’ara expresident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona