Política

ERC esgrimeix la seva “maduresa” als pressupostos davant “xantatges” d’altres

Aragonès urgeix a aprovar “ben aviat” els pressupostos i insisteix assolir un “gran acord” per tornar a celebrar un referèndum

ERC celebra el seu 29è congrés nacional a Lleida

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha esgrimit la “maduresa” d’Esquerra per prendre decisions “complexes” en la negociació pressupostària, respecte a la qual la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha criticat els “tot o res, els xantatges i els tot s’hi val maquiavèl·lics” d’altres partits.

ERC celebra aquest dissabte el seu 29 congrés nacional a Lleida, una cita marcada per la seva nova proposta de referèndum pactat basat en la fórmula montenegrina, com també per la negociació dels pressupostos catalans i les cessions dels republicans en les últimes setmanes per tractar d’aconseguir un acord amb el PSC.

La cita dels republicans arriba dos dies després que al Parlament català, amb l’objectiu de desencallar les negociacions, ERC cedís davant del PSC i acceptés executar les obres de la B-40 al Vallès, un projecte que genera fort rebuig intern a Esquerra.

Però a l’inici del seu discurs davant dels 1.400 militants inscrits a la Fira de Lleida, Aragonès ha estat rebut amb una gran ovació i càntics de “president”, dissipant així els dubtes de com seria rebut entre les bases després d’aquesta decisió complicada.

Un sonor acolliment que ha estat agraït pel president català, que ha destacat la “maduresa del partit, amb decisions complexes en les últimes setmanes i dies”. “Decidir, liderar i governar no és fàcil”, ha admès.

“Per això, en moments com l’actual, que són determinants, agraïm l’empatia, complicitat i comprensió de companys de viatge, i agraïm que puguem comptar amb govern consolidat, sòlid, amb les coses clares. Nosaltres no estem a les institucions per passar el temps. Hem vingut a transformar”, ha afirmat el president català.

Més contundent ha estat minuts abans la portaveu del partit, Marta Vilalta, en la intervenció que ha obert el congrés i en la qual, sense citar directament PSC o JxCat, sí que ha carregat contra les estratègies polítiques d’altres partits, en contraposició a un govern d’ERC que “no abandona les seves responsabilitats, ni renúncia”. “Les decisions estan reservades pels qui arrisquem, és una nova lliçó de responsabilitat, generositat i sentit de país”, ha reivindicat Vilalta.

Aragonès ha aprofitat el seu discurs per tornar a reclamar un “gran acord” per “tornar a votar” la independènca, a partir d’una proposta on tothom s’hi pugui sentir representat. El president ha reclamat un referèndum “acordat”, amb totes les parts acceptant-ne el resultat, i assegurant el reconeixement internacional a la decisió de les urnes: “L’Estat no ens pot tractar com a menors”.

Al Congrés hi arriba una esmena viva, sobre experiències internacionals de referèndums. El text proposa mantenir el model de Montenegro -aposta per un 50% de participació i un 55% de suport al ’sí’-, però sense fer cap referència al país.

Abans que Aragonès pugés a l’escenari, el Congrés Nacional d’ERC ha connectat en directe amb Rovira, exiliada a Suïssa, que prendrà la paraula a la tarda. De fet, Vilalta ha tingut paraules d’agraïment per la “confiança i generositat” de la secretària general d’Esquerra. La portaveu ha denunciat la “venjança” de l’Estat contra Rovira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts