Política

ERC aprova el full de ruta amb un referèndum pactat que sumi el 55% de ‘sí’

La ponència política, que rep el suport del 97%, aposta per l’anomenada ‘via Montenegro’ i l’estratègia de negociació amb l’Estat i l’acord de claredat

Referma l’oposició al Quart Cinturó i a l’ampliació del Prat d’Aena

ERC ha aprovat aquest dissabte, al Congrés Nacional de Lleida, la nova ponència política, amb el 96,7% de vots a favor: 653 vots en total, 632 dels quals a favor, 7 en contra i 14 abstencions.. El document aposta per la ’via Montenegro’, és a dir, per un referèndum amb un mínim de participació del 50%, i del 55% a favor del ‘sí’ per “negociar” la independència. La ponència també defensa imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i dels Països Catalans per defensar l’autodeterminació.

Dos dies després d’avalar la B-40 per desencallar la negociació dels pressupostos, la militància d’ERC ha reiterat l’oposició a “projectes anacrònics” com el Quart Cinturó. Aquest apartat de la ponència ha transaccionat una esmena -el termini va acabar la setmana passada, amb la negociació pels comptes encallada.

A més, el text original apostava per millorar la xarxa ferroviària del país connectant i ampliant línies de tren. S’hi ha afegit, amb la transacció, que s’aposta per coordinar el servei ferroviari amb les línies d’autobús allà on no arribi la xarxa ferroviària, i amb les xarxes de carrils bici a les ciutats, per fomentar la intermodalitat de modes sostenibles.

“I no acceptem lliçons de gestió de part dels qui sempre han dirigit Renfe i l’han convertit en el caos actual o defensen projectes anacrònics com el Quart Cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat imposats per l’Estat”. La menció concreta a l’aeroport també s’ha afegit a partir de l’esmena transaccionada.

El document aprovat aquest dissabte també remarca el posicionament d’ERC “en contra” del projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat “imposat” per AENA i el govern espanyol.

Sobre el tema del Quart Cinturó, ERC ha reunit ja algunes assemblees locals -com la de Terrassa- i en preveu més la setmana que ve -a Sabadell- per abordar l’aval del partit a la B-40. Les bases del Vallès han mostrat la seva incomoditat, i al Congrés Nacional d’avui a Lleida també s’han fet reflexions al respecte.

Els 10 punts de la ponència

1- Aposta pel diàleg i el referèndum pactat, ja que és “la millor via” per aconseguir la independència amb “la legitimitat i la validesa que necessita per ser acceptada internament i homologada internacionalment”. A més, reivindica la taula de negociació amb l’Estat i l’”assoliment històric” que suposa la derogació del delicte de sedició, si bé deixa clar que l’objectiu final d’aquest procés de desjudicialització és l’amnistia i l’autodeterminació, pel que l’independentisme ha de ser “més fort” i aconseguir àmplies majories.

2-Acord de claredat a la canadenca. Seria un procés en dues fases: primer, un debat intern a Catalunya amb actors independentistes, però també “catalanistes no independentistes o sobiranistes”, per “unificar criteris i establir bases i condicions per a un referèndum”; i una vegada articulada aquesta “proposta de país”, es traslladaria a la taula de negociació amb l’Estat per pactar aquesta hipotètica consulta.

3-La fórmula de Montenegro, que recorda “va rebre l’aval europeu, després de ser discutida i reconeguda de forma multilateral per Montenegro i Sèrbia, així com la UE”.

Aquesta fórmula passaria per un referèndum amb “pregunta clara” i resposta binària; podrien votar tots els residents a Catalunya majors de 16 anys i els no residents que tinguin dret a vot en les eleccions catalanes; i el triomf de la independència requeriria un mínim de 50% de participació i de 55% de “sís”, després del que s’obriria un procés de negociació “de bona fe” entre Catalunya i Estat, amb mediació europea i internacional.

4-Els aprenentatges del 2017. Considera l’1-O com un “exercici col·lectiu de desobediència pacífica i democràtica”, però admet que s’ha de ser “honest” amb factors que van jugar en contra el 2017, com “la falta de reconeixement internacional, la mobilització unionista de caràcter hostil i amenaçador, l’ofensiva de l’Estat en forma de repressió política i la falta de participació d’alguns actors socials, polítics i institucionals”, fets “imprevistos” que el partit “tindrà en compte en properes ocasions”.

5- Aliances amb l’esquerra espanyola davant del PP i Vox: “imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i amb les altres nacions sense estat” a Espanya i, sobretot, amb organitzacions sobiranistes dels “Països Catalans”.

6-Contraria als “tacticismes i partidismes de vol curt”, la ponència reivindica la diversitat com a fortalesa de l’independentisme i crida a frenar la “polarització” i combatre els “discursos d’odi de caràcter xenòfob, antipolític i que menyspreen les institucions pròpies i posen en risc la cohesió social”; contra això, posiciona ERC com a “antídot”.

7-Contra la B-40 i l’ampliació de l’aeroport del Prat. En plenes negociacions pressupostàries i dies després que, per tractar de desencallar un acord, ERC cedís davant el PSC i acceptés executar la B-40 del Vallès, la ponència matisa que aquest no és el seu model de mobilitat i adverteix que “no accepta lliçons de gestió per part d’els qui sempre han dirigit Renfe i l’han convertit en el caos actual o defensen projectes anacrònics impostos per l’Estat com el Quart Cinturó o l’ampliació de l’aeroport”.

8-Eleccions municipals. Els comicis de maig també estan presents en el document, que confia en “un gran salt” a les ciutats metropolitanes” i una victòria a Barcelona; a més, ERC “prioritza” els acords en ajuntaments i ens locals amb partits independentistes o “autodeterministes que acceptin que els municipis treballin per la independència”.

9-Bon govern per aconseguir la independència. La millor manera d’arribar a la independència és a través del “bon govern” i demostrant la utilitat de les polítiques “netament republicanes”: això passa per assumir totes les responsabilitats de govern possibles i una agenda marcada pel treball digne, la reindustrialització verda, el dret efectiu a l’habitatge, el feminisme o l’Agenda 2030 com referencia ecologista.

10-Evitar la minorització del català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Senat admet a tràmit la llei d’amnistia malgrat l’informe d’inconstitucionalitat dels lletrats

barcelona
àsia

Hong Kong aprova una nova llei de seguretat que augmentarà la repressió

barcelona
política

Catalunya en Comú obre les primàries en què Albiach repetirà

barcelona
POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA