Política

ISRAEL

Blinken es reuneix amb Netanyahu i demana “desescalar” la violència a la zona

El secretari d’Estat nord-americà també ha destacat que cal preservar les condicions per assolir la solució de dos Estats en el conflicte palestinoisraelià

El mandatari israelià ha dit que el progrés en els vincles amb països àrabs de la regió “ajudarà a assolir una solució factible amb els nostres veïns palestins”

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, s’ha reunit avui amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i ha demanat mesures per “restablir la calma” després de diversos dies de violència a Jerusalem i la Cisjordània ocupada que han deixat més d’una vintena de morts.

“Urgim totes les parts que prenguin mesures urgents per restablir la calma i desescalar”, ha dit Blinken durant una conferència de premsa conjunta.

A més, ha destacat la necessitat de preservar les condicions per assolir la solució de dos Estats en el conflicte palestinoisraelià.

El secretari d’Estat ha manifestat el seu condol per un atac palestí que ha deixat set civils morts en un assentament a l’est ocupat de Jerusalem aquest cap de setmana i ha assenyalat que “en el context d’aquest atac i de la violència creixent és important que el govern i el poble d’Israel sàpiguen que el compromís dels Estats Units amb la seva seguretat continua sent infrangible”.

Blinken ha abordat també la necessitat de mantenir la cooperació amb Israel per fer front a l’Iran i ha instat a aprofundir i expandir els vincles d’Israel amb països àrabs de la regió, després de la normalització de relacions amb Unió dels Emirats Àrabs, Bahrain i el Marroc.

“Aquests esforços no són un substitut del progrés entre israelians i palestins”, ha aclarit, i ha instat a “trobar mesures per millorar la quotidianitat dels palestins a Cisjordània i a Gaza” per “assolir l’objectiu que els palestins i els israelians tinguin igualtat de condicions de llibertat, seguretat, oportunitats, justícia i dignitat”.

D’altra banda, Blinken ha detallat en profunditat els principis democràtics compartits sobre els quals es basa la relació entre els dos països, en possible al·lusió a la polèmica reforma judicial impulsada pel nou govern israelià, que busca soscavar la independència de la justícia i ha desencadenat un fort moviment de protesta a l’Estat jueu.

Sobre aquesta qüestió, Netanyahu ha dit que els Estats Units i Israel “són dues democràcies” i ha recalcat que “continuaran sent dues robustes democràcies”.

El mandatari israelià no ha fet referències directes a l’escalada de violència dels últims dies amb els palestins però sí que ha dit que el progrés en els vincles amb països àrabs de la regió “ajudarà a assolir una solució factible amb els nostres veïns palestins”.

La reunió entre tots dos té lloc en el marc d’una gira de Blinken a l’Orient Mitjà, que va començar aquest diumenge a Egipte i també inclourà una trobada demà a Cisjordània amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs.

El secretari d’Estat ha avançat que en les diferents reunions buscarà calmar el repunt de violència dels últims dies, després d’una sèrie d’atacs palestins i batudes militars israelianes, que han deixat més d’una vintena de morts des de dijous.

El desencadenant de l’actual espiral de violència va ser una important batuda militar israeliana dijous passat a la ciutat cisjordana de Ienín, on deu palestins —incloent-hi civils i milicians— van morir per trets de les forces de seguretat israelianes.

Aquest episodi va ser seguit pel llançament de coets cap a Israel per part de palestins a la Franja de Gaza, als quals l’exèrcit israelià va respondre amb bombardejos sobre objectius militars del moviment islamista Hamàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona