Política

Biden es vanta al Congrés de la millora de l’economia

El president presumeix de la generació de llocs de treball en el seu segon discurs de l’estat de la Unió

Adverteix la Xina que els EUA actuaran si s’amenaça la seva sobirania

Joe Biden es va presentar dimarts al Congrés (dimecres a la matinada a Catalunya) amb una intenció clara: connectar el seu discurs de l’estat de la Unió amb la gent de tot el país, la gent del carrer. I ho va aconseguir posant l’èmfasi en diferents temes socials com ara l’atur, l’accés a l’avortament o el perill de les armes d’assalt, i utilitzant argot vulgar com “suckers” (“idiotes”). El president va complir amb el seu deure constitucional i va presentar l’agenda per al 2023 davant el seu gabinet, els legisladors de la Cambra de Representants i el Senat, i la majoria dels membres del Tribunal Suprem.

El president va començar la seva al·locució aprofitant el context econòmic més favorable des de la seva arribada a la Casa Blanca. “És l’economia més forta del món”, va assegurar el president. Tot just la setmana passada es va saber que es van generar més de mig milió de llocs de treball al gener, molt per sobre de les expectatives. La taxa d’atur també va baixar, al 3,4%, la xifra més baixa en cinquanta anys. “I aquesta sempre ha estat la meva visió per al país: restaurar l’ànima de la nació, reconstruir la columna vertebral d’Amèrica: la classe mitjana, unir el país”, va insistir.

Però no tot va ser còmode per a Biden. Els republicans el van xiular i escridassar des dels seus escons cada vegada que van poder. Dos moments van ser clau: quan Biden va parlar de la seguretat a la frontera i quan el president va criticar els conservadors per haver intentat retallar els drets de seguretat social de la població.

Biden també va respondre a les crítiques rebudes els últims dies per part dels republicans, que l’han acusat de ser massa suau amb la Xina. El líder nord-americà va assenyalar que el seu govern va respondre “clarament” la setmana passada quan un globus de vigilància xinès va sobrevolar territori dels EUA. “La Xina sap que si la sobirania dels Estats Units està amenaçada, els nord-americans actuaran per protegir el país, i ho vam fer”, va manifestar Biden en referència a la seva decisió d’abatre el globus.

També hi va haver polèmica per part dels republicans quan Biden es va referir al fentanil. El president va explicar que aquesta droga mata més de 70.000 nord-americans l’any, però els seus comentaris van ser rebuts amb menyspreu per alguns congressistes. “És culpa teva!”, van cridar diversos republicans.

En el seu discurs, Biden es va vantar també de la situació de la frontera, defensant una posició de l’eix centredreta del Partit Demòcrata. El president va dir que des que es va llançar un nou pla de fronteres el mes passat, la migració il·legal de Cuba, Haití, Nicaragua i Veneçuela ha baixat un 97%. “Ara tenim un nombre rècord de personal que treballa per mantenir segura la frontera, arrestant 8.000 contrabandistes i confiscant més de 23.000 lliures de fentanil en els últims mesos”, va sentenciar. Una mica més a prop del sector més progressista de la seva organització política, va demanar al Congrés que obri un camí cap a la ciutadania per als coneguts com a “somiadors” (“dreamers”), migrants que van arribar al país sent nens i que tenen estatus temporal; els treballadors agrícoles, i els treballadors essencials.

Si bé Biden va centrar el guió de l’estat de la Unió a lloar les grans fites de la seva administració, també va tocar un dels temes que més el preocupen des de la seva presa de poder fa dos anys: el dret a l’avortament. El president va demanar als legisladors que “restableixin” els drets a l’avortament després que el Tribunal Suprem anul·lés l’any passat el precedent del 1973 que va establir l’avortament com un dret constitucional.

Els republicans avisen que la Casa Blanca “ha fallat”

Seguint la tradició anual, el partit de l’oposició va oferir una resposta al discurs presidencial poc després de la seva fi. L’exportaveu de la Casa Blanca, la republicana Sarah Huckabee Sanders, actual governadora d’Arkansas, va carregar contra Biden i les seves paraules. Sanders, la governadora més jove del país, amb quaranta anys, va assenyalar Biden, de vuitanta anys, com “el president més gran de la història”. “Biden i els demòcrates us han fallat”, va dir Sanders en la resposta formal del Partit Republicà al discurs de Biden sobre l’estat de la Unió. “És hora d’un canvi.” En la seva resposta, Sanders va citar qüestions internes com ara la inflació, la immigració i el crim, i va criticar la política exterior del president.

També va acusar el president d’estar “segrestat” per l’esquerra radical. “La majoria de nord-americans només volen viure la vida en pau i llibertat, però ens ataquen en una guerra cultural d’esquerres que mai hem volgut lliurar”, hi va afegir Sanders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona