Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia agraeix la disposició de la Xina a contribuir a la solució a Ucraïna

Wang li transmet a Putin la seva proposta de pau

Rússia ha agraït aquest dimecres la disposició de la Xina d’exercir un “paper positiu” en la solució del conflicte a Ucraïna després de la reunió mantinguda entre el president rus, Vladímir Putin, i el cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi.

“Saludem la disposició de la Xina a jugar un paper positiu respecte a l’arranjament de la crisi ucraïnesa”, ha assegurat Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors, en la seva roda de premsa setmanal.

Moscou ha agraït la postura “invariablement equilibrada” de Pequín, que hauria presentat avui a Putin en el Kremlin la seva iniciativa de pau per a Ucraïna.

La diplomàtica ha admès que Wang ha tractat amb els dirigents russos “la crisi ucraïnesa”, assumpte que va abordar la setmana passada amb els seus col·legues europeus.

Durant la trobada d’avui al Kremlin, Putin ha subratllat que “la cooperació en l’àmbit internacional entre la República Popular de la Xina i la Federació Russa (...) té una gran importància per a l’estabilitat de la situació internacional”.

A la reunió ha assistit també, per part russa, el ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, i el secretari del Consell de Seguretat, Nikolai Pàtruixev.

“Nosaltres donem suport a un món multipolar i la democratització de les relacions internacionals (...)”, ha dit Wang al començament de la reunió oferta per la televisió pública, en la qual també ha transmès a Putin una “càlida salutació” del líder xinès, Xi Jinping, que visitarà Rússia en els pròxims mesos.

Segons la premsa, l’esborrany de la iniciativa de pau xinesa inclouria la defensa de la integritat territorial, una crida al cessament de les hostilitats i a la protecció de les instal·lacions nuclears a Ucraïna, i l’oposició a l’ús d’armes químiques.

Les primeres reaccions d’alguns diplomàtics occidentals a la proposta de Pequín han estat negatives pel fet que no contempla la retirada de les tropes russes de territori d’Ucraïna, que consideren condició indispensable per a llançar un procés de pau.

Fins ara la Xina ha defensat la integritat territorial d’Ucraïna, però no ha condemnat la campanya militar russa, que fins i tot ha justificat per l’expansió de l’OTAN.

La setmana passada Wang ja va informar el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytró Kuleba, sobre els punts clau de la iniciativa durant una reunió a la ciutat alemanya de Munic.

Kuleba va assegurar que Kíiv l’estudiarà detingudament quan rebin el text al complet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia