Política

Protocol d'irlanda del nord

Els partits nord-irlandesos demanen al DUP una decisió ràpida sobre el Protocol

El probritànic DUP planteja analitzar detalladament el contingut del text de Windsor i decidir després si aixeca el seu boicot a l’acord

Les principals formacions nord-irlandeses han demanat aquest dimarts al Partit Democràtic Unionista (DUP) que es pronunciï aviat sobre el nou acord de reforma del Protocol del Brexit per a restaurar com més aviat millor el govern de Belfast de poder compartit, que roman suspès des de fa un any.

“L’acord està fet. El meu missatge clau és cal mantenir aquest impuls. La prioritat ara ha de ser la restauració (del govern) sense demora”, ha afirmat la vicepresidenta del Sinn Féin, la nacionalista Michelle O’Neill, després d’una conversa telefònica amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak.

Un dia després d’anunciar-se l’anomenat Acord marc de Windsor, Sunak ha viatjat avui a Irlanda del Nord per a presentar sobre el terreny els seus avantatges i persuadir al probritànic DUP perquè torni a un Executiu autònom liderat pel Sinn Féin, en el qual també entrarien el Partit Aliança, el Partit Unionista de l’Ulster (UUP) i el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP).

El líder del DUP, Jeffrey Donaldson, qui està avui a Londres, ja havia advertit al matí que es prendran “el seu temps” per a decidir si donen suport a l’acord del govern britànic i la UE sobre la província, el qual sotmetran a l’escrutini d’advocats.

La formació unionista, segona força regional, vol analitzar detalladament el contingut del text de Windsor i decidir després si aixeca el seu boicot sobre el protocol reformat, un instrument que ha considerat fins ara que posa en perill la relació d’Irlanda del Nord amb la resta del Regne Unit. “La clau ara per a nosaltres és que necessitem una decisió del DUP i que hem de tornar al treball”, va declarar després de la seva trobada amb el “premier” Naomi Long, líder del multiconfessional Partit Aliança, tercera força regional.

Per part seva, el també probritànic UUP, quarta formació, ha qualificat avui de positiu l’acord aconseguit entre Londres i Brussel·les, i ha reconegut que Sunak “està treballant intensament” per a “vendre’l”. “Nosaltres ho examinarem acuradament. Però crec que qui digui que això portarà setmanes o mesos està mentint”, ha indicat el líder del UUP, Dough Beattie, qui ha opinat que es pot estudiar el pacte de reforma en “una setmana o dues”.

En la seva opinió, l’Executiu de poder compartit podria estar en marxa “ja”, al “mateix temps que examinem l’acord marc” de Windsor.

“No té sentit allargar-ho. La gent ha de demostrar que té coratge i conviccions, ha d’examinar el text, produir una anàlisi i presentar la seva posició”, va agregar Beattie, en referència al DUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona