Política

turquia

Erdogan convoca oficialment eleccions pel 14 de maig

El president turc s’enfrontarà a Kemal Kiliçdaroglu, candidat de consens de l’oposició

El procés electoral comença demà

Turquia celebrarà eleccions presidencials i generals el pròxim 14 de maig, cinc setmanes després del previst, segons ha anunciat aquest divendres el president turc i candidat a la reelecció, Recep Tayyip Erdogan.

“He firmat el decret per celebrar el 14 de maig les eleccions que haurien de celebrar-se el 18 de juny de 2023”, ha dit Erdogan durant un discurs emès per la cadena NTV. “Demà [dissabte], un cop el decret s’hagi publicat en el butlletí oficial de l’Estat, comença el procés electoral, que dura dos mesos. La nostra nació anirà a les urnes del 14 de maig per escollit tant el president com els diputats”, ha afegit el mandatari, que buscarà la reelecció en aquests comicis.

La data de les eleccions ja era coneguda des del gener, i Erdogan ha insistit a mantenir-la tot i la catàstrofe sísmica que va arrasar el sud-oest de Turquia, el nord-est de Síria i el Kurdistan a principis de febrer.

En aquests comicis, el mandatari turc s’enfrontarà al líder socialdemòcrata, Kemal Kiliçdaroglu, després que aquesta setmana hagi estat escollit el candidat de consens de sis partits de l’oposició.

Erdogan, que compta amb el suport de l’islamista AKP –que governa Turquia des del 2002– i l’ultranacionalista MHP, ha estat molt qüestionat per la seva gestió en la tragèdia i per no haver preparat el país per allò que sabia que era inevitable. El mandatari conscient que s’hi jugava la vida política, va demanar perdó i va admetre la lentitud i ineficiència en la resposta governamental. Ell mateix, vint anys enrere, va accedir al càrrec de primer ministre després que el seu predecessor, Bulent Ecevit, perdés crèdit per la gestió del terratrèmol del 1999, en què van morir 18.000 persones.

El mea culpa entonat per Erdogan no sembla que hagi fet efecte. Els darrers sondejos apunten que podria perdre les eleccions després de més dues dècades en el poder, primer com a ministre i després com a president. La majoria de les enquestes donen com a guanyador a Kiliçdaroglu, al qual li atorguen prop del 55% dels vots davant el 43% que li atorguen a Erdogan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona