Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin rep Xi al Kremlin i fa gala de la seva aliança amb Pequín

Xi Jinping és a Moscou. El president xinès va iniciar ahir una visita oficial de tres dies a la capital russa, amb la qual pretén escenificar el seu nou paper de mitjancer internacional. El president rus, Vladímir Putin, va donar benvinguda al seu “vell amic” Xi al Kremlin i va fer gala de la visita com a mostra que no està aïllat tot i les sancions internacionals per la invasió d’Ucraïna i després de l’ordre d’arrest dictada pel Tribunal Penal Internacional.

Els dos mandataris van mantenir una trobada informal Kremlin de més de quatre hores i mitja, segons va informar l’agència Efe, prèvia a la reunió de treball que mantindran avui. En aquesta trobada hi ha previst que els dos mandataris debatin sobre el pla de dotze punts que va presentar Pequín a final del mes passat per posar fi a la guerra a Ucraïna. “Sempre estem oberts a un procés de negociació”, va dir Putin, mentre es desfeia en elogis cap al seu homòleg xinès. Xi tampoc va estalviar floretes al mandatari rus, a qui va qualificar de “bon amic”. En la reunió d’avui, els dos mandataris tenen previst signar diversos acords bilaterals clau. És la primera trobada cara a cara entre els dos mandataris des de l’inici de la invasió russa, el 24 de febrer del 2022. Xi arriba a Moscou després d’haver obtingut un tercer mandat inèdit i busca assumir un paper de mediador. Un paper avalat per l’acord assolit la setmana passada entre l’Iran i l’Aràbia Saudita sota la mediació de Pequín.

Però, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, s’ha mostrat escèptic sobre les propostes de pau del president xinès i ha advertit que podrien ser una “tàctica dilatòria” per afavorir Moscou en la guerra a Ucraïna. “El món no ha de deixar-se enganyar per cap moviment tàctic de Rússia, amb el suport de la Xina o de qualsevol altre país, per congelar la guerra en els seus propis termes”, va dir Blinken, que va afegir: “Demanar un alto el foc que no inclogui la retirada de les forces russes del territori ucraïnès estaria donant suport efectivament la ratificació de la conquesta russa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona