Política

catalangate

La ponent de la missió Pegasus critica l’Estat per no investigar l’espionatge

Acusa els estats europeus d’aixecar col·lectivament “una muralla contra la investigació” i de no esbrinar-ho als parlaments

Només a Espanya s’ha posat en dubte la professionalitat de Citizen Lab

La ponent de la comissió d’investigació europea del cas Pegasus, la lliberal holandesa Sophie In’t Veld, ha criticat a l’Estat espanyol per no investigar l’espionatge a líders polítics en una actitud que considera compartida amb la resta d’estats europeus: “Col·lectivament han aixecat una muralla contra la investigació. I per què? Perquè la major part dels països on aquests problemes succeeixen, doncs una investigació parlamentària nacional no s’està duent a terme”. En la roda de premsa de cloenda de la missió europea de dos dies a Madrid, In’t Veld no ha dubtat a revelar que la mateixa presidència del Consell Europeu –el consell dels estats– va respondre’ls per carta que l’ús de programari espia per part dels estats no era un afer de la competència del comitè de l’Eurocambra. De fet, l’eurodiputada recorda que els estats on s’ha utilitzat el programari Pegasus han tingut més d’un any per facilitar informació a la comissió investigadora i no ho han volgut fer. In’t Veld no dubta a parlar d’omertà, de pacte de silenci entre els estats, que es protegeixen entre ells.

La ponent de la comissió també ha afirmat que només a l’Estat espanyol s’ha posat en dubte la professionalitat de la investigació de l’organització Citizen Lab, que ha volgut defensar reivindicant que “necessitem un Citizen Lab europeu que serveixi a totes les víctimes”.

La situació genera indefensió de les víctimes, apunta In’t Veld, tenint en compte que els tribunals els demanen proves per tirar endavant els processos i aquestes estan en mans dels estats, que no volen donar-les.

El president de la missió, el popular Jeroen Lenars, ha reconegut estar “decebut” per no haver pogut reunir-se amb cap dels ministres espanyols relacionats amb els programaris espia ni tampoc amb aquells que han estat espiats com el mateix president Pedro Sánchez. Lenars, però, nega que hi hagi hagut voluntat de boicot per part de les autoritats espanyoles. De “millor que res” ha qualificat la possibilitat de reunir-se finalment amb el secretari d’estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, en la jornada d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

El Parlament ja és la tercera cambra que reprova la ministra Sánchez

BARCELONA

El PSC planteja liderar un govern alternatiu a Roses i ERC recorda que són la llista més votada

ROSES

Arrimadas deixa la política després de la desfeta de Cs

barcelona

El PDeCAT, obert “a qualsevol estratègia que permeti que el país avanci”

Barcelona

La fins ara alcaldessa d’ERC d’Arenys de Mar també plega

barcelona

La CUP Nord-Oriental del Gironès valora molt positivament els resultats obtinguts

girona
CONFLICTE BÈL·LIC A L’EST D’EUROPA

Cimera europea a Moldàvia per escenificar l’aïllament de Rússia

BARCELONA

Demanen més recursos per gestionar “l’allau” de peticions de vot per correu

Barcelona

Borrell: “La campanya es pot desenvolupar sense perjudici de la presidència de la UE”

Barcelona