Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin i Xi reforcen l’aliança, però s’encallen amb Ucraïna

Més junts que mai. El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, van estrènyer ahir la relació bilateral amb la firma de dues declaracions –una sobre cooperació estratègica i l’altra de cooperació econòmica en àrees clau fins al 2030–, evidenciant la divisió entre els seus respectius països i Occident en un context d’aïllament de Moscou per la invasió d’Ucraïna. La bona sintonia entre Putin i Xi va quedar palesa també en un document conjunt en què mostren la seva preocupació pels vincles de l’OTAN a la regió de l’Àsia-Pacífic. En el document van demanar que es redueixin les tensions actuals entre les potències nuclears enmig de la invasió russa a Ucraïna, i van reiterar que no pot haver-hi guanyadors en una guerra nuclear. En la segona jornada de la visita oficial de Xi a Moscou, que acaba avui, tots dos mandataris van debatre sobre el pla xinès per a Ucraïna. Sobre aquesta proposta, Putin va veure bé alguns dels dotze punts del pla i va dir que “podria servir de base per a un acord quan Occident i Ucraïna hi estiguin preparats”. Així, el final de la guerra continua lluny. I mentre Putin i Xi intentaven exhibir un paper de “pacificadors”, policies russos escorcollaven les cases de vuit treballadors de Memorial, l’ONG guanyadora del Nobel de la pau i dos bombarders estratègics russos volaven prop d’aigües japoneses. El vol va coincidir amb la visita del primer ministre nipó, Fumio Kishida, a Kíiv.

Atac amb drons a Crimea

D’altra banda, les autoritats russes van decretar ahir l’estat d’emergència a Djankoi després d’un atac amb drons dilluns al vespre que va deixar un ferit en aquesta localitat de la península annexionada per Rússia el 2014. Kíiv no ha reivindicat l’autoria de l’incident, però sí que va apuntar que després d’aquesta explosió “continua el procés de desmilitarització de Rússia i es prepara la península ucraïnesa de Crimea per a l’alliberament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona